3 slags vegetarpizza: Squashpizza, Karl Johan-pizza og græskarpizza

Tre slags vegetarpizzaer – græskarpizza, squashpizza og karl johan-pizza

Jeg spiser relativt meget vegetarisk, som regel i form af diverse supper, risottoer, fyldige salater osv. Vegetarisk mad kan være utroligt lækkert, men kræver en anelse mere kærlighed i køkkenet. Så er det til gengæld også billigere, og man får råd til et par ekstra store bøffer lidt oftere, når man ikke spiser kød alle ugens dage! Når vi taler om vegetarisk mad, og i det her tilfælde pizza, så er der især en ingrediens, som gør det hele lidt sjovere. Den ingrediens er ost! Ost, i dens mange forskellige former, kan virkelig gøre en vegetarisk ret meget mere smagfuld – især tørre, salte oste, såsom parmesan. En anden god ting at bruge i vegetarmad er svampe. Svampe, især de mørkere af dem, kan smage nærmest kødagtigt og er derfor en god afløser for netop kød. Til en af pizzaerne bruger jeg Karl Johan, da de har en utrolig lækker nøddeagtig smag, men hvis du ikke lige kan fremskaffe den sort, så brug evt. porto bello i stedet.

Temaet for hver vegetarpizza er efteråret – forstået på den måde, at jeg har brugt en masse dejlige grøntsager som er typiske for denne årstid.

De tre pizzaer lyder således:

  • Squashpizza med tomatsovs, og frisk basilikum.
  • Karl Johan-pizza med kastanjer, parmesan og frisk estragon. 
  • Græskarpizza med gedeost og rosmarin.

Hvis du gerne vil se flere billeder af pizzaerne, så kig forbi Raavares facebook-side, hvor du kan finde et par nærbilleder.

For overskuelighedens skyld er hver pizza er delt op i deres egen opskrift. Så kan du også lettere lave en eller to af pizzaerne, hvis du ønsker det.

Og husk: Fyldet på de forskellige pizzaer er vejledende, så hvis du f.eks. vil have mere ost på din pizza, så kommer du da mere ost på din pizza! Det samme gælder størrelsen på pizzaerne. Hvis du foretrækker små portionspizzaer, eller store pizzaer som du kan skære ud ved bordet, så lave du selvfølgelig bare det.

PS. Jeg bruger en bagesten til at bage pizzaerne på. Hvis du ikke har sådan en, så brug en bageplade, som du varmer godt op inde i ovnen. Nu hvor vi er ved varmen, så skal pizzaer helst bages ved så høj temperatur, som din ovn kan præstere. Så start med at varme ovnen godt og grundigt igennem og bag dine pizzaer på 275°C.

Opskriften er beregnet til 4 personer

Ingredienser

Pizzadej

  • ½ liter vand
  • 10 g. gær
  • 2 tsk. salt
  • 550 g. hvedemel evt. fuldkornshvedemel

Squashpizza

  • ½ dåse flåede tomater
  • 1 spsk. tomatpuré
  • 1 lille løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk. rødvinseddike eller anden god eddike
  • 1 hel stor squash, courgette, zucchini (eller hvad du foretrækker at kalde den)
  • 250 g. frisk mozzarella
  • 3 spsk. god olivenolie
  • 1 god håndfuld frisk basilikum
  • salt og peber

Karl Johan-pizza

  • 300 g. Karl Johan-svampe
  • 250 g. kastanjer
  • 150 g. fintrevet parmesan
  • ca. 5 stilke frisk estragon
  • 1 spsk. olivenolie
  • ca. ½ kg. salt
  • salt og peber

Græskarpizza

  • ¼ hokkaidogræskar
  • 200 g. fast gedeost
  • 125 g. frisk mozzarella
  • ca. 5 stilke frisk rosmarin
  • ½ spsk. olivenolie
  • salt og peber

Fremgang

Pizzadej

Start med at lave pizzadejen dagen før, for den helst skal hæve koldt i køleskabet natten over.

Det er klart lettest, hvis du har en røremaskine, da dejen skal æltes rimeligt meget, så den får en god glutenstruktur. Det betyder, at du skal ælte dejen indtil den kan trækkes i lange strenge uden at knække med det samme. Hvis du ikke har en røremaskine, så kan du sagtens ælte pizzadejen i hånden, det kræver bare lidt knofedt!

Begynd med at røre vand og gær sammen. Tilsæt 500 g. af hvedemelet og og rør det hele sammen på middel hastighed indtil dejen er samlet. Dejens konsistens skal være relativt våd. Det vil sige, at den hænger fast i bunden og i siderne af røreskålen. Hvis den er for våd, så tilsæt lidt mere mel. Tilsæt salt og ælt dejen på højeste hastighed i ca. 8 min. Efter ca. 6-7 min. begynder dejen at trække glutenstrenge og blive mere elastisk (se billedet nedenfor). Ælt pizzadejen videre indtil den begynder at “klaske” mod siderne i røreskålen. Sæt dejen på køl natten over og lad den hæve.

Pizzadej til 3 slags vegetarpizza

Den æltede pizzadej

Squashpizza

Start med at sætte tomatsovsen over. Løg og hvidløg hakkes og steges af i en ½ spsk. olivenolie. Tilsæt tomatpuré, salt og peber og steg videre i 2 minutters tid. Kom de flåede tomater og eddike i, og lad det hele simre i ca. 15 minutters tid. Blend til sidst tomatsovsen, smag på den og krydr den.

Skær halvdelen af squashen i 1 cm. tykke skiver og steg dem gyldne i olivenolie. Den anden halvdel af squashen skæres i tynde strimler med en kartoffelskræller. Krydr strimlerne med lidt olivenolie, salt og peber. Skær den friske mozzarella i skiver. Rul en ⅓ af pizzadejen helt tyndt ud på et meldrysset bord (hvor store du laver dine pizzaer er som sagt helt op til dig selv). Læg den udrullede dej på bagepapir – så er det lettere at få dem ind i ovnen. Smør et tyndt lag tomatsovs på dine pizzaer, læg den friske mozzarella på og slut af med de stegte squash. Bag pizzaen på 250-275°C i ca. 7 min., eller indtil osten er gylden og kanten af pizzaen er blevet mørk. Top pizzaen af med de tynde strimler af squash og frisk basilikum.

Karl Johan-pizza

Start med at bage kastanjerne. Rids et kryds i toppen af kastanjerne, hæld saltet i et ildfast fad og sæt kastanjerne heri. Bag dem på 225°C i 30-45 min. Lad dem køle af og pil herefter skallen af. Knus de bagte kastanjer, krydr dem med salt og peber og en smule olivenolie.

Gå Karl Johan-svampene efter for jord. Skær dem ud i tynde skiver og steg dem i olivenolie. Krydr dem med salt og peber. Rul en ⅓ af pizzadejen helt tyndt ud på et meldrysset bord, og læg den udrullede dej på bagepapir. Drys pizzaen med rigeligt parmesan, og fordel de stegte Karl Johan-svampe og kastanjer. Bag pizzaen på 250-275°C i ca. 7 min., eller indtil osten er gylden og kanten af pizzaen er blevet mørk. Pynt pizzaen af med frisk estragon og servér!

Græskarpizza

Start med at skylle rosmarinen ved at lægge den i skål med rigeligt vand i ca. 5 min. og pluk den herefter. Skræl gerne græskaret, hvis du ønsker det (hvis du bruger hokkaido er det ikke nødvendigt, sørg blot for at skrubbe ydersiden grundigt). Skær græskarret ud i tynde skiver – det kan du enten gøre med en skarp kniv eller en kartoffelskræller. Vend græskarskiverne i olivenolie og krydr dem med salt og peber. Smuldr gedeosten, skær den friske mozzarella ud i små tern og bland de to oste sammen. Rul en ⅓ af pizzadejen helt tyndt ud på et meldrysset bord, og læg den udrullede dej på bagepapir. Fordel osten på pizzaen og kom græskarskiverne ovenpå. Top pizzaen af med rosmarin og bag pizzaen på 250-275°C i ca. 7 min., eller indtil osten er gylden og kanten af pizzaen er blevet mørk.

Hvis du gerne vil se flere billeder af pizzaerne, så kig forbi Raavares facebook-side, hvor du kan finde et par nærbilleder og give et ‘like’ eller to.




Der er 2 kommentarer

Send
  1. lacucinanada.com

    For hulan da hvor ser de altså bare GODE ud.
    Jeg har haft lyst til pizza siden du delte billedet på Instagram!

    – Du bruger græskar med skræl eller? Er JO nød til at prøve at lave sådan én, nu du ikke bringer ud 😉

    Kh La Cucina NADA

    • Karl Ejnar Jørgensen

      Tusind tak, Nada! Ja, du vist må desværre selv lige bikse dem sammen – så er det godt, at det ikke er så svært ;-).

      Jeg skræller faktisk græskaret (det vil jeg da lige tilføje), men hvis du bruger hokkaido, så kan du faktisk lade skrællen sidde på.

      Kh. Karl


Skriv et svar til Karl Ejnar Jørgensen Annuller svar