Italiensk-amerikanske kødboller med tomatsovs

Italiensk-amerikanske kødboller 3

Jeg har længe haft en ustyrlig trang til at lave en ordentligt omgang kødboller med tomatsovs og pasta, ligesom de gør i de italiensk-amerikanske mafiafilm og -serier, så som Goodfellas og Sopranos, hvor maden altid har en central rolle og bliver diskuteret passioneret. Hvis du ikke allerede kender scenen fra Goodfellas, hvor de laver mad i fængslet, så gør dig selv den tjeneste og se den med det samme – du bliver automatisk dødsulten og får lyst til at gå i køkkenet

Jeg lavet kødboller med tomatsovs og pasta en del gange, men aldrig på amerikansk manér. Så derfor stod den på lidt research på nettet, hvor jeg hurtigt fandt frem til, at det var størrelsen på kødbollerne der gjorde udslaget – ligesom alt andet amerikansk!

Opskrift på italiensk-amerikanske kødboller med tomatsovs

Italiensk-amerikanske kødboller med tomat sovs og pasta - de er sprøde, saftige og store

Kødboller på den italiensk-amerikanske måde er let at lave

Et trick som jeg også hæftede mig ved, var at de bliver friturestegt i stedet for de normale stegning. Og nu tænker du sikkert, at det lyder en anelse voldsomt, men det er uden tvivl en lækkert!

Kødbollerne er som sådan meget klassisk italienske i deres smag, da de kombinerer oksekød, svinekød og kalvekød, sammen med de klassiske tørre krydderier – og ost. Masser af ost! Jeg har brugt to slags ost i mine kødboller. Parmesan for en dejlig salt umami-smag og frisk mozzarella for at give kødbollerne saft og konsistens.

Amerikanske meatballs er som sagt større (og bedre, hvis du spørger mig), hvilket giver dem en lidt anden tekstur, da de får en relativ blød midten og et super sprødt ydre pga. turen i ønskebrønden. Fordelen ved frituren er ikke bare, at kødbollerne bliver ensartede sprøde hele vejen rundt, men også de forbliver dejligt saftige i midten – så det er bare med at varme olien op og friturestege en omgang kødboller!

Ingredienser

Kødboller

  • 400 g. hakket oksekød
  • 400 g hakket kalv og svin
  • 1,5 tsk. salt
  • 1 spsk. tørret timian
  • 1 spsk. tørret oregano eller salvie
  • ½ spsk. peber
  • 1 tsk. Tørret chili der ikke er synderlig stærk
  • 2 pakker frisk mozzarella
  • 80 g revet parmesan
  • 2 æg
  • 1 stort løg
  • 2 dl. rasp (ca. 80 g)
  • 1,5 liter solsikkeolie til friturestegning af kødbollerne

Tomatsovs

  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 3 dåser hakkede tomater
  • ½ bundt frisk basilikum
  • 2 friske laurbærblade
  • 7 stilke timian
  • Peber
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. tomatkoncentrat

Fremgangsmåde

Tomatsovs

Hak begge løg helt fint. Kom dem op i en gryde, tilsæt 1 tsk. salt og steg dem i lidt olivenolie ved lav varme, indtil de er helt bløde. Tag ⅓ af løgene fra. Skru lidt op for varmen, skub løgene ud til siden i, så der er et hul i midten af gryden og kom tomatkoncentrat heri. Steg tomatkoncentratet i 1 minuts tid. Kom de hakkede tomater i gryden sammen med lidt friskkværnet peber. Riv hvidløgsfeddene på et rivejern og kom i tomatsovsen.

Opskrift på Italiensk-amerikanske kødboller med tomat sovs og pasta - de er sprøde, saftige og store

Basilikum, timian og friske laurbær bliver til en bouquet garni

Tag de frisk laurbærblad, basilikum og timian og bind en bouquet garni – også kaldet suppevisk på dansk. Der er i bund og grund – som navnet også antyder – en lille buket af krydderurter. Grunden til at binder de friske krydderurter sammen, er at det er lettere senere hen, at fjerne dem fra retten. Kom buketten i tomatsovsen og pres den ned, så den dækkes helt. Læg låg på gryden og lad tomatsovsen simre i 45-60 minutter times tid.

Smag tomatsovsen til med lidt salt og peber hvis den trænger til det og fjern buketten med krydderurter.

Kødboller

Rør farsen til kødbollerne. Rør kødet sammen med salt og æg indtil farsen er samlet. Kom resten af krydderierne, revet parmesan, rasp og de bløde løg, som du tog fra før, i og rør farsen sammen. Skær den friske mozzarella i tern og rør nænsomt i farsen til sidst.

Form ca. 14 kødboller af farsen. De skal være på størrelse med en lille clementin. Pres stykkerne af frisk mozzarella ind i kødbollerne hvis de stikker ud – så smelter de nemlig inde og ikke ud af kødbollerne. Sæt kødbollerne på køl, så de bliver kolde og sætter sig.

Imens varmes solsikeolien op, så den er godt varm (ca. 180, hvis du har et termometer). Test om olien er varm nok med en af kødbollerne – det skal syde kraftigt. Friter kødbollerne et par stykker af gangen, så olien ikke bliver kølet for meget af. De skal bare blive sprøde på ydersiden og ikke tilberedes helt igennem. Lad dem dryppe af på et par stykker køkkenrulle og bag dem alle sammen færdige i ovnen ved 175 i 10 min.

Kog en portion pasta. Jeg brugte bucatini, men du kan også bruge linguine eller fettuccine. Når pastaen er kogt færdig vender du den med et par skefulde af tomatsovsen, så den kan sætte sig ordentligt på pastaen. Anret tallerkner med pasta, et par af kødbollerne og top af med lidt mere af den varme tomatsovs.

Italiensk-amerikanske kødboller med tomat sovs og pasta - de er sprøde, saftige og store

Giv to eller tre kødboller hver portion – de er store, men gode!




Der er 2 kommentarer

Send

Skriv et svar til Kirsten Bjerrum Annuller svar