Middag til 4 for 250 kr. med råvarer fra Torvehallerne

IMG_1160

Indlægget er sponsoreret af Torvehallerne Kbh., der har betalt for alle råvarer

Her kommer en lille udfordring! Torvehallerne i København har spurgt mig om jeg kan lave et måltid for fire mennesker til 250 kr. Den udfordring har jeg selvfølgelig taget i mod, da jeg bestemt mener at det kan lade sig gøre, at lave et par lækre retter for det beløb. Jeg kommer personligt selv meget i Torvehallerne, da jeg synes, at man kan få nogle rigtig lækre og indbydende råvarer og så bor jeg også 5 minutter derfra, hvilket selvfølgelig hjælper lidt på det.

Pris og kvalitet i Torvehallerne

Torvehallerne har for ry, at være en anelse krydret i prisen, når det kommer til at købe ind og det er der selvfølgelig en sandhed i. Det er der nogle rigitg gode grunde til, men den vigtigeste er, at kvalitet og pris er en sammenhængende ting. Mange ting fremstår relativt dyre i Torvehallerne, men til gengæld er det også muligt, at vælge og købe den præcise mængde som du skal bruge. Derudover kan man også inspicere der enkelte råvarer, som man ikke kommer hjem med en halvslatten gulerod eller en muggen citron.

Jeg er i sær vild med grønthandlerne ude på torvet, da man virkelig kan få lov at nærstudere grøntsagerne og frugten, før de ender i kurven. Når kantarelsæsonen er over os, så elsker jeg for eksempel at håndsortere hver enkelt kantarel, så de alle har den samme størrelse – ja, jeg ved godt at det er en smule pernittent, men jeg kan nu altså godt lide ens og hele kantareller, når de skal steges. Men det er selvfølgelig ikke kun min kantarelneurose der hiver mig i Torvehallerne – der er også mange andre stadeholdere, som har nogle af de bedste varer i København. Kryddeributikken, ASA Trading har uden sammenligning nogle af de bedste og mest aromatiske krydderier – prøv bl.a. deres økologiske spidskommen, den er virkelig lækker!

Pris og kvalitet hænger som sagt sammen, men køber ind efter devisen: lidt, men godt, så får man altså meget for pengene. Hos spiritushandleren Noorbohandelen kan man for eksempel købe alverdens spiritus, lige fra skotsk whisky, cognac eller caribisk rom i meget små mængder. Det koncept kan jeg rigtig godt lide, da man hermed kan smage en whisky, der normalt ville koste 2500 kr. for en hel flaske.

3 retters menu til 4 personer for 250 kr. fra Torvehallerne

Men kan man lave et lækkert måltid til 4 personer for bare 250 kr.? Ja, det kan man faktisk godt! Der er allerede flere af mine madbloggerkollegaer, som har givet deres bud på det og bevist, at det sagtens kan lade sig gøre, at sammensætte et lækkert måltid og endda flere retter til 4 personer for bare 250 kr.

Det er klart, at det ikke er en menu der er præget af store røde bøffer, havtaske eller kaviar, men der er stadig fisk, skaldyr og lækkert kød på min menu:

Forret – Friteret smelt med mayonnaise

Middag til 4 for 250 kr. med råvarer fra Torvehallerne - opskrift på friteret smelt

De små smelt er en hurtig og billig forret

Forretten er ret enkel og består i al sin enkelhed af friteret smelt, som er små fisk der ligner ansjoser, men smager mere mildt og en anelse af agurk. De små smelt har jeg vendt i en klassisk beignetdej og friturestegt til de blev sprøde og gyldne. Til de friterede smelt lavede jeg en mayonnaise med en fornuftig portion citron i.

Hovedret – Svin med krabbe og kål

Middag til 4 for 250 kr. med råvarer fra Torvehallerne - opskrift på sprød ribbensteg med krabbekød, palmekål og kartoffelmos

Den aromatiske krabbesauce passer overraskende godt til det sprøde stykke svinekød

Hovedretten består af kogeflæsk, der mest af alt minder om en tynd ribbenssteg. Udskæringen har lige som ribbensstegen et fornuftigt fedtlag og derfor skal den langtidssteges, så den bliver mør og saftig. I denne ret har jeg valgt at lave et lille uortodokst tvist og toppe den af med lidt krabbekød og lave en lækker sauce på skallerne fra krabbekløerne. Krabbe- og svinekød går nemlig rigtig godt sammen, men kombineres desværre sjældent i vores madkultur. Derimod findes sammensætning ofte i det asiatiske køkken, hvor hakket svinekød og krabbe ofte er på menuen.

Til kødet lavede jeg en omgang kartoffelmos og lidt stegt palmekål.

Dessert – Citronparfait med brittle

Middag til 4 for 250 kr. med råvarer fra Torvehallerne - citronparfait med brittle, karamel, dessert

Den søde og syrlige citronparfait er en let og lækker afslutning

Desserten er ligesom forretten meget enkel – citronparfait med en sukker-brittle. Parfaiten lavede jeg fordi jeg havde en par æggehvider tilovers fra de æg som jeg brugte i de andre retter og derfor tænkte jeg, at jeg ville lave en luftig og syrlig citronparfait til at runde menuen af med. Til parfaiten lavede også en hurtig brittle, som egentligt bare er en luftig og porøs karamel (der af navnet), som man kan knække og smuldre. Den laves ved at opvarme sukker til det smelter og så kommer man bagepulver i, så det bobler rigtigt meget. Den flydende sukkermasse afkøles og kan så knækkes i lette og luftige stykker.

 

Det skal lige siges, at jeg har valgt ikke iberegne visse ting i den samlet pris, så som salt, peber, et par spiseskeer mel, lidt sukker, smør og neutral olie (så som solsikkeolie), da de som regel er at finde i et køkken – i hvert fald i mit.

Ingredienser

Friteret smelt med mayonnaise

  • 200 g. smelt
  • 50 g. mel
  • 1 æggehvide
  • 2 æggeblommer
  • 1/2 dl. vand
  • 2 knivspids salt
  • peber
  • 2 dl. neutral olie
  • saft fra 1/2 citron
  • et par citronskiver

Svin med krabbe og kål

  • 600 g. kogeflæsk
  • 1/4 kg. krabbekløer (ca. 4 stk. af de små)
  • 1/2 bundt salvie
  • 3 fed hvidløg
  • skal og saft af 1 citron
  • 1 bundt palmekål
  • 4 bagekartofler
  • 2 æggeblommer
  • 1/4 liter double cream
  • 50 g. smør

Citronparfait med brittle

  • 3 æggehvider
  • skal af 1 usprøjtet citron
  • 1/4 liter double cream
  • 75 g. sukker
  • 4 spsk. sukker
  • 1 tsk. bagepulver

Fremgangsmåde

Citronparfait med brittle

Start med desserten, da den skal stå i fryseren og sætte sig. Pisk fløden sammen med citronskallen indtil at den er let stiv. Pisk herefter æggehviderne næsten stive og tilsæt så sukkeret og pisk dem helt stive. Rør halvdelen af æggehviderne i flødeskummen, så ismassen samles let og vend så den sidste del forsigtigt i, så parfaiten bliver let og luftig. Hæld citronparfaiten i en brødform beklædt med køkkenfilm og sæt den i fryseren til næste dag.

Hvis du vil, så kan du lave kugler af din citronparfait eller bare skære stykker, hvis du synes at det er lettere.

Brittlen laves ved at smelte 4 spsk. sukker i en lille kasserolle på mellem varme. Når det er smeltet kommes bagepulveret i og så skal du passe på! Sukkeret bruser nemlig meget op og derfor skal du også lave det en en kasserolle med høje kanter. Hæld den varme sukkermasse ud på en stykke bagepapir og lad den køle helt af. Herfra kan du knække eller smuldre små stykker som citronparfaiten kan ligge på.

Middag til 4 for 250 kr. med råvarer fra Torvehallerne - opskrift på en luftig og porøs brittle, karamel med bagepulver

Den luftige og porøse brittle

Svin med krabbe og kål

Rids sværen på kogeflæsket og giv det en omgang salt og peber. Steg stykket i en gryde eller sauterpande, så det får lidt farve. Tilsæt hvidløgsfed, saft og skal fra 1 citron, salvie og hæld vand over så det lige akkurat ikke dækker toppen. Lad vandet koge op, læg låg på og sæt så gryden i ovnen på 150ºC i 2 1/2 time.

Når tiden er gået og kødet er dejligt mørt tages det ud af ovnen. Læg kødstykket i et lille fad eller plastikboks og læg herefter noget tungt oven på – eventuelt et andet fad og et par dåser flåede tomater. Stil kødet i køleskabet så det bliver jævnt fladt – så er det lettere at skære fire pæn stykker ud af det og stege sværen sprød på panden.

Kom de fire bagekartofler i ovnen og bag dem på 200ºC i ca. 1 times tid. Halver dem og skrab indmaden ud. Når du skal lave kartoffelmosen blendes kartoffelkødet med double cream, salt og peber og lunes stil og roligt op. Pisk 50 g. smør i sammen med æggeblommer lige inden du serverer.

Imens bagekartoflerne er i ovnen og svinet presses dampes krabbekløerne. Tag en gryde, hæld lidt vand i og lad det koge op. Kom krabbekløerne i, læg låg på og lad dem dampe i ca. 10 min. Tag krabbekløerne op, lad dem køle lidt af og flæk dem med bagsiden af en god køkkenkniv. Pluk krabbekødet og forsøg at undgå, at få nogle af skallerne med – de knase sgu’ lidt for meget! Sæt krabbekødet på køl og lav herefter krabbesaucen.

Varm en gryde godt op med en smule olie og rist skallerne grundigt. Hæld kogelagen fra kogeflæsket udover og lade det simre i 1/2 times tid under låg. Sigt kogelagen og kog den helt ind til ca. 2-3 dl. og pisk en god klat smør i lige inden du serverer.

Skyl og rens palmekålen og skær stilken i tynde stykker. Skær bladdelen ud i større stykker og steg det hele panden meget varm pande i lidt olie. Plmekålen kan tåle en del varme uden at det falder helt sammen, så bare give det 10 min., men smag på det undervejs. Smag til med salt, peber og en anelse citronsaft.

Når det hele er klar skærer du fire stykker ud af kogeflæsket og steger sværen sprød på en panden med lidt olie. Vend stykkerne giv dem lidt farve på de andre sider og sæt dem så i ovnen på 180ºC i 5 min. 

Friteret smelt med mayonnaise

De små fisk skal spise hele, så dem skal du ikke gøre så meget ved.

Pisk den ene æggehvide helt stiv. Rør en æggeblomme, mel, vand og en knivspids salt sammen og vend så æggehviden i dejen. Vend de små smelt i lidt mel, herefter i beignetdejen og friter dem i varm olie til de er gyldne. Olie skal være ca. 180-190ºC varm og hvis du ikke har et termometer kan du lige stikke enden af en tændstik ned og ser om den syder – så er olie klar.

Rør en mayonnaise med de sidste æggeblomme, en knivspids salt saft fra 1/2 citron. Tilsæt de 2 dl. olie lidt af gangen mens rører.

Server de friterede smelt med mayonnaisen og et par citronskiver.




Der er 2 kommentarer

Send

Skriv et svar til Kirsten Bjerrum Annuller svar