Oksemørbrad med braiseret julesalat og beurre blanc med urter – Nytårsmenu del 2

oksemorbrad – nytaarsmenu 2

SPONSORERET INDLÆG

Skal hovedretten være let til nytårsaften, så er oksemørbrad valget. Det er en enkel og ukompliceret udskæring, som er let at gå til – især hvis din slagter har gjort noget af forarbejdet for dig.

Torvehallerne har spurgt mig om jeg ville kreere en nem og enkel nytårsmenu, som alle kan lave uden at få for meget sved på panden – og der er ikke noget jeg hellere vil! Jeg elsker nemlig at lave mad nytårsaften, hvor man som regel har mulighed for at skrue lidt op for budgettet og kreativiteten. Jeg har dog år efter år svoret, at jeg ikke ville gøre det så kompliceret, så jeg kunne bruge lidt mere tid ved bordet i stedet for bag komfuret. Dog ender det som regel med, at jeg blot gør det endnu mere besværligt og tidskrævende end året før, da jeg lige skal prøve en ny ting eller ti. Derfor passer det mig perfekt, at prøve at lave en mere enkel nytårsmenu uden alt for mange dikkedarer.

Stort set alle råvarer og ingredienser er indkøbt i Torvehallerne og nede i ingredienslisten har jeg skrevet hvilke stader i har været forbi.

Menuen, som jeg har sammensat, består af tre retter: Ceviche med mango, sorte sesamfrø og koriander; klassisk oksemørbrad med masser af urter og en chokoladetrøffelkage der ikke skal bages – easy peasy! Den sidste opskrift vil være klar 28. december her på raavare.dk – følg raavare på Facebook, så holder jeg dig opdateret!

Opskrift på oksemørbrad rullet i urter med braiseret julesalat, rosmarinkartoffel og beurre blanc med urter

Opskrift på Oksemørbrad rullet i urter med braiseret julesalat, rosmarinkartoffel og beurre blanc med urter

Oksemørbrad er en MEGET mør og fedtfattig udskæring, som næsten ikke skal tilberedes før at den risikerer at blive tør og kedelig. Derfor skal den have ganske kort tid, så du kan servere noget lækkert rosastegt kød til dine nytårsgæster. For at pifte oksemørbraden lidt mere op, har jeg rullet den i en grøn og sprød urteblanding, så den både smager af lidt mere og ser lidt mere festligt ud.

Til fire personer skal du bruge 800 g. af den tykke og mest ensartet ende af oksemørbraden, også kaldet chateaubriand. Få din slagter til at skære den ud til dig og ordne den sener – så kan du bruge tid på noget andet. Jeg har købt min chateaubriand hos Cleaver’s Meat Market, da de har noget rigtig lækkert, økologisk, dansk oksekød.

Typisk serverer man en rødvinsglace eller anden kraftig sauce til oksekød, men her lige efter jul og al den fede julemad, synes jeg, at det er dejligt med en lidt lettere variation. Derfor har jeg valgt at lave en klassisk beurre blanc, der normalt serveres til fisk, men faktisk går ret godt til oksemørbrad. Derudover tilføjer jeg en masse friske krydderurter til beurre blanc-saucen, i stil med bearnaise, så den løftes yderligere og bliver endnu mere let og frisk.

Til kødet har jeg braiseret en omgang julesalat og lavet en let form for bagekartoffel, som skæres ud i en rektangulær størrelse og bages sprød med rosmarin i midten.

Til hovedretten har jeg valgt 4Kilos Gallinas & Focas en rødvin fra Mallorca, som jeg har købt i Magnus & Søn. Vinen består hovedsageligt af den lokale drue Manto Negro og lidt Syrah og er meget aromatisk i næsen med vilde jordbær, modne blommer og krydret med sød lakrids, samt noter af vanilje. Vinen har et lille tanninbid og går godt til denne ret.Oksemørbrad rullet i urter med braiseret julesalat, rosmarinkartoffel og beurre blanc med urter

Opskriften er beregnet til 4 personer

Ingredienser

Oksemørbrad rullet i urter

  • 800 g. oksemørbrad af udskæringen chateaubriand (købt hos Cleaver’s Meat Market)
  • 5 stilke rosmarin (købt hos Torvehallernes Frugt og Grønt)
  • 5 stilke timian (købt hos Torvehallernes Frugt og Grønt)
  • 5 stilke merian (købt hos Torvehallernes Frugt og Grønt)
  • 100 g. rasp
  • Skal fra 1 citron (købt hos Torvehallernes Frugt og Grønt)
  • 1,5 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. salt
  • 1,5 tsk. rosa peber (købt hos ASA Trading)
  • 1 spsk. sennep

Sprød rosmarinkartoffel

  • 4 aflange bagekartofler (købt hos Torvehallernes Frugt og Grønt)
  • 4 lange stilke rosmarin (købt hos Torvehallernes Frugt og Grønt)
  • Olivenolie
  • Salt og peber

Braiseret julesalat

  • 4 stk. julesalat (købt hos Torvehallernes Frugt og Grønt)
  • 2,5 dl. hvidvin
  • 1 dl. hvidvinseddike (købt hos Stigs Oliven)
  • 1 dl. havtornsaft (købt hos Urt & Flora)
  • 1 skalotteløg (købt hos Torvehallernes Frugt og Grønt)
  • 1 fed hvidløg (købt hos Torvehallernes Frugt og Grønt)
  • 1 tsk. rosa peber (købt hos ASA Trading)
  • 1/2 tsk. salt

Beurre blanc med urter

  • 1 dl. indkogt væske fra den braiseret julesalat
  • 1,5 dl. fløde
  • 100 g. smør i terninger
  • Salt og peber
  • Rigeligt med friske krydderurter: Rød skovsyre, kørvel og brøndkarse (købt hos Torvehallernes Frugt og Grønt)

Fremgangsmåde

Oksemørbrad rullet i urter

Oksemørbrad rullet i urter med braiseret julesalat, rosmarinkartoffel og beurre blanc med urter

Chateaubriand med urterne – husk at tage den ud af køleskabet 1 time før

Tag oksemørbraden ud af køleskabet en time før du skal gå i gang, så det ikke er helt koldt når det skal steges. Tør oksemørbraden af med noget køkkenrulle og krydr den med lidt salt.

Imens oksemørbraden får den rette temperatur laves den sprøde urteblanding.

Hak alle urterne groft og blend dem med rasp, salt, peber og citronskal indtil at det er helt fint. Kom olivenolien i og blend en sidste gang.

Steg oksemørbraden af på en meget varm pande i lidt olivenolie. Den skal blot få en god mørk farve på ydersiden, så sørg for at vende den undervejs.

Læg den i et ildfast fad og sæt den i ovnen på 200°C i min. og sæt den i 15 min. vend dem én gang undervejs.

Tag mørbraden ud af ovnen pensl den sennep og vend den i urteblandingen. Bag den af i 5 min. mere, så urteblandingen kan blive sprød. Lad den hvile i 5 minutters tid før du skære i den. 

Sprød rosmarinkartoffel

Oksemørbrad rullet i urter med braiseret julesalat, rosmarinkartoffel og beurre blanc med urterSkær kanterne af bagekartoflerne, så de bliver så rektangulære som muligt. Lav et tyndt hul igennem dem på langs – brug en syl eller noget andet tyndt af metal. Stik en lang stilk rosmarin i hver kartoffel.

Smør dem godt ind olivenolie og krydr dem med salt og peber, sæt dem i ovnen og bag dem ved 200°C i ca. 45 min.

Braiseret julesalat

Oksemørbrad rullet i urter med braiseret julesalat, rosmarinkartoffel og beurre blanc med urter

Julesalat – et let og lækkert indslag

Fjern de yderste blade på julesalaten og skær den nederste del af roden af. Skær et kryds i bunden.

Snit skalotteløg og hvidløg fint ud, kom det i en gryde med sal, rosa peber, hvidvin, hvidvinseddike og havtornesaft. Kom de 4 stykker julesalat i gryden og lad det hele simre i 15 min. under låg.

Tag julesalaten op, hold dem varme og reducer væsken indtil at der er 1 dl. tilbage.

Beurre blanc med urter

Oksemørbrad rullet i urter med braiseret julesalat, rosmarinkartoffel og beurre blanc med urter

De friske krydderurter til beurre blancen

Sigt kogelagen fra julesalaten.

Kog den sammen med fløden i 2 min. Smag til med salt og peber.

Pisk smørret i saucen og giv den en eventuelt en omgang med stavblenderen.

Vend de friske krydderurter i.

 




Der er 2 kommentarer

Send

Skriv et svar til Karl Ejnar Jørgensen Annuller svar