Sliders – små burgere til store lejligheder

Sliders – små burgere til store lejligheder

Sliders er perfekte til grill, en hyggelig aften med vennerne eller til en børnefødselsdag, hvor børnene med garanti vil synes, at de små burgere er sjove. Sliders er i princippet bare små udgaver af den klassisk burger. Fordelen ved størrelsen er, at man kan spise flere – hvilket kun er godt, hvis jeg selv skal sige det!

Opskriften herunder er måske lidt anderledes og lidt mere krævende end en normal burgeropskrift, men når først du har smagt de her sliders, vil du forstå hvorfor!

For at få bøfferne til de små sliders dejligt møre, så skal du rulle det hakkede kød. Ja, det lyder mærkeligt, men tro mig, det gør underværker! Princippet er, at du ruller kødet for at sørge for, at fibrene i hakkekødet vender samme vej, ligesom på en oksemørbrad. Det betyder, at bøfferne bliver meget mere møre end hvis du former på den klassiske måde – hvor alle kødfibrene bliver æltet sammen. Metoden, som jeg har lånt fra Heston Blumenthal, sørger desuden for, at hakkebøfferne ikke krymper synderligt når du steger dem.

Det andet lidt utraditionelle ved denne opskrift er, at du skal lave nogle små ringe af staniol, som du skal bage dine sliderboller i. Det kræver lidt fingerfærdighed, men til gengæld bliver alle dine sliders i præcis den samme størrelse!

Der er en masse små delelementer i denne opskrift, men det skal du ikke lade dig afskrække af. Det hele kan nemlig forberedes dage i forvejen, hvis du har travlt på selve dagen. Så lav eventuelt ketchup, mayonnaise og de syltede agurker et par dage før – det bliver kun bedre af at trække lidt!

Læs hele opskriften igennem, før du går i gang – så får du et godt overblik over hvad du skal gøre.

Opskriften er beregnet til 4 personer – så hver får 3 stk., men den kan også gå til 6 – så hver får 2 stk.

Ingredienser

  •  2 x 400 g hakket oksekød på 12% fedt eller derover
  • 2 tsk. salt
  • 250 g bacon
  • 1 stk. hjertesalat
  • 1 stk. salatløg, skåret i tynde skiver
  • 12 små skiver lagret cheddar (ca. 100 gr)

 

Syltede agurker

  • ½ agurk
  • 1 spsk. rørsukker
  • 2 dl. klar eddike
  • 1 tsk. korianderfrø
  • lidt dild

 

Sliderboller

  • 450 g mel
  • 2 spsk. sukker
  • 1 spsk. salt
  • 40 g blødt smør
  • 2,5 dl lunkent vand
  • 13 g gær
  • sesamfrø til toppene
  • 1 æggeblomme

Ketchup

  • ½ kg. solmodne tomater – evt. dadel- eller pebertomater
  • 1 stort løg
  • 3 stk. nelliker
  • 1 stjerneanis
  • 1 ½ spsk. rørsukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 dl. god eddike evt. en kryddereddike
  • 1 spsk. tomatkoncentrat 1 spsk. neutral olie

 

Safranmayonnaise

  • 2 æggeblommer
  • 1 tsk. stærk sennep
  • 3 dl. vindruekerneolie eller anden neutral olie
  • 1 spsk. citronsaft, eller eddike
  • ¼ tsk. salt
  • 1 knivspids safran
  • friskkværnet peber

Udstyr

  • stanniol
  • køkkenfilm
  • en saks
  • en lineal
  • en tusch
  • en hæftemaskine
  • en køkkenvægt

Fremgang

1. Start med at slå dejen op til de små burgerboller. Gæren opløses i det lunkne vand. Salt, sukker og mel røres hældes i og det hele æltes sammen. Kom herefter det bløde smør i og ælt dejen i 10 min. på højeste hastighed indtil den kan blive lang og smidig, når du tager fat i den. Det er selvfølgelig lettest, hvis du gør det i en røremaskine, men hvis du ikke har sådan en kan du også gøre det i hånden – det kræver bare lidt knofedt.

Sæt dejen et lunt sted og lad den hæve i en times tid.

Imens dejen hæver, laver du ketchuppen, safranmayonnaisen og de syltede agurker:

2. Start med at sætte ketchuppen over. Løget hakkes groft og steges af i olien ved medium varme i en kasserolle – det skal ikke tage farve, blot blive gennemsigtigt. Hæld sukker og krydderier på, og lad løgene simre videre indtil de karamelliserer. Tilsæt tomatkoncentrat og eddike og lad det hele simre under låg i ca. 40 min.

Blend ketchuppen og sigt den igennem en fintmasket si. Brug en ske til at presse, så du får det hele med. Hæld den færdige ketchup i et glas og stil den på køl til du skal bruge den.

3. Til de syltede agurker koges eddike, sukker og krydderier op, og køles af. Skær agurken i tynde skiver og hæld den afkølede lage over dem.

4. Lav safranmayonaisen ved at blende æggeblommer, salt, peber, sennep, safran og citronsaft sammen, til det har en luftig konsistens. Tilsæt olien lidt ad gangen og blend indtil mayonnaisen bliver dejligt tyk. Sæt den herefter på køl indtil du skal bruge den.

5. Nu kommer vi til burgerbøfferne! Rul et stykke køkkenfilm ud på køkkenbordet. For at få køkkenfilmen til at være helt glat, kan du tørre bordet af med en fugtig klud først.

Krydr den ene pakke hakket oksekød på hver side med halvdelen af saltet og læg den på køkkenfilmen. Pres det hakkede kød let sammen til en aflang pølse – husk ikke at presse for meget, så retningen på strengen ændres. Løft den ende af køkkenfilmen, der vender mod sig selv over kødet og rul det stramt. Tag fat i det overskydende film i hver ende af pølsen, og rul hen over køkkenbordet, indtil den har en længde på ca. 11-12 cm. Gør det samme med den anden pakke kød og læg dem på køl indtil de skal bruges. Dette kan sagtens gøres dagen i forvejen, hvis det passer dig bedst.

hakket oksekød til sliders og burgere

Form det hakkede oksekød til en aflang pølse

hakket oksekød til sliders og burgere

Rul det hakkede oksekød til en stram pølse

6. Inden dejen til burgerbollerne har hævet færdig, skal du lave nogle små ringe af stanniol, som dejen kan lægges ned i. Du skal bruge 12 stykker stanniol på ca. 24 cm. i længden. Fold hvert stykke over midten fire gange, så de bliver ca. 1,5 cm. brede. Sæt et mærke med tuschen 1 cm. inden i den ene ende og et andet mærke ved 23 cm. i den anden ende. Fold en ring, så de to mærker mødes og hæft ringen sammen. Klip evt. den overskydende ende fra. Form ringene runde ved at presse dem ned over et lille glas og glatte kanterne ud.

 

brug en stanniolring til at forme dine burgerboller helt runde

De forskellige ting du skal bruge til at lave stanniolringene

Slider- og burgerboller bliver helt runde hvis du bruger stanniolringe

De færdighævede sliderboller

Læg ringene ud på en bageplade med bagepapir, og smør indersiden af hver ring med lidt olie, eller sprøjt dem med en fedtspray. Den færdigthævede burgerbolledej fordeles i de små ringforme – hver portion skal veje ca. 45 g. Lad være med at fylde ringene helt op med dej, da de bare vil flyde ud over, når de efterhæver eller bager.
Lad burgerbollerne efterhæve i ca. ½ times tid, smør dem så med en sammenpisket æggeblomme, og drys med dem med sesamfrø.

Bag bollerne i 10 min. i en forvarmet ovn på 220° og skru ned på 200° efter 5 min. Lad burgerbollerne køle af og fjern derefter stanniolringene – gem dem gerne, hvis du har planer om at lave flere sliders inden for en nær fremtid.

7. Steg baconen sprød (gør det evt. i ovnen på 200°, så sviner det ikke så meget). Prøv at drysse skiverne med en anelse friskkværnet peber – det smager nemlig rigtigt godt!

8. En ½ time inden bøfferne skal på panden, eller grillen, tages rullerne ud af køleskabet. Med en meget skarp kniv – evt. en brødkniv – skæres der seks bøffer af hver rulle. Fjern filmen og pres bøfferne en anelse flade. Ved meget høj varme grilles bøfferne først 2 min. på den ene side. Vend dem, kom osten på og grill videre i yderligere 2 min.
Skær burgerbollene over, smør bunden med ketchup og toppen med safranmayonnaise. Læg bøfferne på dernæst bacon, løg, syltet agurk og salat. Velbekomme!




Der er 2 kommentarer

Send
  1. Christina

    Hej.
    Vidste ikke det om kødet, men så er jeg da blevet klogere – man har jo altid bare mast hakket kød sammen og så har det jo været mega træls når bøffen var stegt at den ikke længere passede til bollen, medmindre man havde husket at lave en større bøf. Tak for god forklaring og en lækker opskrift.
    /Christina

    • Karl Ejnar Jørgensen

      Hej Christina.

      Velbekomme! Jeg er glad for, at du kan lide opskriften. Det vigtigste er nemlig ikke at presse/ælte det hakkede kød for meget, da det gør det sejt og for det til at trække sig sammen når det steges. Hvis du vil lave burgere i en mere ‘normal’ størrelse, så kan du med fordel også bruge en rund metalring til at forme de individuelle bøffer. Du skal bare trykke kødet ned i uden at mase det for meget sammen.

      De bedste hilsner, Karl.


Skriv et svar til Karl Ejnar Jørgensen Annuller svar