Iskaffe lavet på koldbrygget kaffe

Koldbrygget kaffe til iskaffe

Sommeren og varmen er over os, og derfor er det dejligt at nyde en svalende og forfriskende iskaffe.

Fordelen ved at lave koldbrygget kaffe er, at du undgår at din iskaffe bliver lige så bitter, som hvis du afkøler varm kaffe og bruger den til iskaffe. En koldbrygget udgave bliver heller ikke så syrlig i smagen, da kaffen ikke kommer i kontakt med kogende vand. Derimod bliver koldbrygget kaffe langt mere rund og en anelse mere sød i smagen, hvilket betyder, at du ikke behøver – eller helt kan undlade sukker – i din koldbryggede iskaffe.

Det betyder selvfølgelig også, at du ikke får hele dybden og alle nuancer med, som du ville gøre ved en traditionel omgang kaffe – men man kan jo ikke få det hele, vel?

Opskrift på iskaffe

Koldbrygget kaffe tager omkring 12-24 timer at lave, men så kan den til gengæld også holde sig på køl i lidt under to uger. Jeg anvendte selv en kenyansk kaffe fra The Coffee Collective der var ret sød og frugtig, men prøv at eksperimenter lidt og find frem til den kaffe og det forhold du synes er perfekt!

OBS! Hvis du ikke har en stempelkande, så brug en plastikbøtte i stedet og sigt kaffen igennem et kaffefilter, når den har trukket færdig.

Ingredienser

  • 1,5 dl. kaffebønner
  • 8 dl. kildevand
  • 1 stor stempelkande

Fremgang

Start med at kværne kaffebønnerne. De skal kværnes groft, ligesom hvis du laver kaffe til en omgang normal stempelkandekaffe. Hæld kaffebønner og kildevand over i stempelkanden, rør rundt og sæt låg på. Lad være med at trykke filteret ned endnu!

Lad kaffen stå og trække på køkkenbordet i 12-24 timer (smag eventuelt på den efter 12 timer, så kan du vurdere, om du synes den skal trække længere).

Når trækketiden er ovre, trykker du stempelkandens filter i bund og så er du klar til at lave iskaffe.
Fyld et glas med isterninger, hæld den koldbryggede kaffe op og suppler med omtrent lige så meget mælk – velbekomme!




Der er 10 kommentarer

Send
    • Karl Ejnar Jørgensen

      Det er der vist lidt delte meninger om.
      Det varme vand, som man normalt bruger til kaffe, trække eftersigende mere koffein ud af bønnerne, men den lange trækketid (12-24 timer) udligner det muligvis.

      Det eneste jeg ved er, at denne iskaffe er svært vanedannende, så man kommer hurtigt til at drikke et par glas ;-).

      Prøv at lav en omgang, Dave og skriv tilbage om du kan mærke forskel.

        • Karl Ejnar Jørgensen

          Det lyder skønt, Jacob! Jeg håber at du kan lide det – det er svært vanedannende!

          2,5 gange så meget koffein lyder vildt, men det kommer selvfølgelig også an på forholdet mellem kaffe, vand og trækketid. Jeg plejer normalt at lade min stå i 12 timer før at den filtreres.

          De bedste hilsner, Karl.

  1. Maiken Bundgaard

    Så er der blevet sat en omgang koldbrygget kaffe over, så der forhåbentlig er til en lækker iskaffe eller to i varmen imorgen 🙂 Har ikke prøvet at lave iskaffe på denne måde før, så det er spændende, om det bliver en succes 🙂

      • Maiken Bundgaard

        Det blev super godt! Nyder adskillige glas iskaffe om dagen i dette varme vejr, og det er vildt praktisk, at kaffen står klar i køleskabet 🙂 Og jeg vil give dig ret i, at kaffen har en mere rund smag, så den behøver slet ikke sukker, som jeg ellers plejer at komme i min iskaffe, når vi laver den på espresso


Tilføj en ny kommentar