Det er snart påske og det betyder påskelam! Hvis du vil prøve at lave en ny, frisk forårsudgave af påskelam, så finder du opskriften lige her.
Retten er et spil over en gammel, dansk og nordisk ret, der hedder ‘lam i dild og rejer’, hvor lammefrikassé smages til med frisk dild og små skaldyr. Det lyder måske som en lidt underlig kombination, men det fungerer faktisk fantastisk! Samspillet mellem de let sødlige og salte rejer og lammet er overraskende lækkert – en slags nordisk surf and turf, om man vil. For at fremhæve smagen af rejer yderligere, er der knuste rejechips i den sprøde og grønne skorpe, som lammefiletten rulles i.
Udover dild og rejer, sammensætter jeg lammefiletten med syrlige, råsyltede rabarber og små nye, danske gulerødder. Rabarber og lam klæder hindanden rigtig godt med rabarbernes naturlige syrlighed og lammets let fede smag.
Lammekødet i denne ret er fra den økologiske gård Vibygård og er hentet hos slagteren Cleaver’s Meat Market i Torvehallerne i København.
En ret til velgørenhed
Opskriften er til en ret, som jeg skal servere til en velgørenhedsmiddag 6. maj, så dette er en af mange tests, så retten står snorlige til selve dagen!
Sammen med 8 andre madbloggere og kokke skal jeg lave én servering ud af otte til 100 heldige personer, der har købt billet til middagen, som er arrangeret af Mik Fabricius og Jonas Højland under navnet Cooking for a Cause. Arrangementet bliver holdt i Rebel Food’s rå og urbane lokaler på det gamle grønttorv i Valby. Overskuddet fra billetsalget går ubeskåret til Trampolinhuset – et værested for immigranter og flygtninge.
På selve dagen kommer retten til at være en anelse anderledes end den du ser her, da der også vil være spæde granskud i den grønne skorpe, der ligger om lammefiletten. I denne version har jeg brugt rosmarin i stedet for, da sæsonen for granskud ikke helt er her endnu.
Opskriften er beregnet til 4 personer.
Ingredienser
Lammefilet rullet i grønne urter
- 400 g. lammefilet – få slagteren til at afpudse fillet, så den er klar
- 50 g. rejechips
- 50 g. timian
- 20 g. rosmarin
- 2 tsk. salt
- friskkværnet peber
- skal af en citron
- 1 æg
- 200 g. smør
- 16 små gulerødder
Dild og rejer
- ¼ bundt dild
- 200 g. fjordrejer
- 1 spsk. salt
Råsyltede rabarber
- 150 g. rabarber
- 3 dl. vand
- 4 spsk. god, dansk honning
- 1 hel stjerneanis
Fremgangsmåde
Råsyltede rabarber
Start med at råsylte rabarberne. Hæld vand, honning og stjerneanis i en kasserolle, og kog det op. Lad lagen køle lidt af, og skær rabarberstænglerne i 2 cm. tykke skiver på skrå. Hæld den lune syltelage ud over dem, og lad trække et par timer, eller natten over, i køleskabet.
Dild og rejer
Kog 1 liter vand og tilsæt 1 spsk. salt. Kom fjordrejerne i, og lad vandet koge op igen. Sluk og lad dem trække færdig i vandet i 10 min. Sigt rejerne fra, og hæld rigeligt med koldt vand over. Pil herefter rejerne forsigtigt og stil dem i køleskabet.
Pluk dilden og stil også den på køl.
Lammefilet rullet i grønne urter
Tag den afpudsede og rene lammefilet ud af køleskabet og del den i to. Krydr dem med 1 tsk. salt og peber og lad dem tempere på køkkenbordet i en ½ time.
Rens de små gulerødder og skær den grønne ende af, men lad lidt sidde tilbage. Du kan sagtens skrælle dem, men det er ikke strengt nødvendigt.
Smelt smørret nænsomt i en kasserolle, så vallen lægger sig på bunden. Hæld det klarede smør fra og smid vallen ud.
Steg begge lammefiletter af ved høj varme i 3 spsk. klaret smør, så du får en flot stegeskorpe, men ikke mere.
Blend rejechipsene til groft pulver. Pluk timian og rosmarin og blend med rejechips, 1 tsk. salt, peber og citronskal. Pisk ægget, vend lammefiletterne heri og bagefter i rejechips/urteblandingen. Pres lidt på skorpen, så den sætter sig godt fast.
Bag lammefiletterne 6 min. på hver side i ovnen ved 170ºC. Tag dem ud og lad dem trække i ca. 10 min.
Mens lammet trækker færdigt, steges gulerødderne i resten af det klarede smør ved middel varme. De skal skal kun stege i ca. 5 min., så de stadig har lidt bid.
Skær lammefiletterne ud i ca. 3 cm. tykke skiver og anret med de råsyltede rabarber, fjordrejer og gulerødder. Kør lidt af det varme og klarede smør ud over, og pynt til sidst af med dild.
Der er ingen kommentarer - endnu.
Send