Chicken wings – eller kyllingevinger, som de hedder på dansk – er en perfekt snack, forret eller hovedret, når du ikke har noget imod at få snaskede fingre. Det kan f.eks. være til en uformel aften med drengene (og pigerne), hvor I skal se en gang bold eller anden sportsaktivitet i komaakvariet (red. fjernsynet).
Chicken wings er en fast spise du ofte finder på menuen hos amerikanske diners, og der findes sågar deciderede chicken wings-restauranter, som ikke serverer andet end kyllingevinger. Chicken wings, eller hot wings, er faktisk så populære, at der er lavet en hel serie på Youtube, hvor kendte, skuespillere og musikere interviewes, alt imens de spiser stærkere og stærkere hot wings. Det er svært underholdende at se dem prøve at kæmpe sig igennem de stigende grader af hot sauce og holde masken samtidig.
Se med lige her.
Hvor køber man kyllingevinger?
I Danmark er kyllingevinger derimod ikke synderligt populære, og kan også være lidt svære at få fat på i normale supermarkeder – med mindre de er marinerede i forvejen.
Så hvis du vil lave dine egne hjemmelavede kyllingevinger, så må du nok forbi din lokale slagter og få ham til at bestille dem til dig. Jeg var heldig at få fat i 1 kg. fra et gårdudsalg hos Mineslund, hvor de havde mange gode udskæringer af kylling, men de har desværre siden lukket ned for deres netbutik. Hvis du kender – eller finder et godt sted – hvor man kan købe kyllingevinger, så sig endelig til.
Opskrift på chicken wings med hot sauce
Jeg havde som sagt et kilo kyllingevinger, som jeg lavede til lækre, sprøde chicken wings med hjemmelavet hot sauce.
At spise kyllingevinger kan være lidt af en udfordring, men hvis du følger denne opskrift, og gør dem klar som beskrevet, så bliver det hele meget lettere. Det betyder blandt andet, at du forkoger/damper dem før de skal frituresteges, og fjerner brusk og unødvendige ben, så du ganske let kan få kødet af benet til sidst.
Jeg brugte min trykkoger til at dampe kyllingevingerne, da det næsten ikke tage nogen tid. Men fortvivl ej, hvis du ikke ejer en trykkoger. Lad i stedet kyllingevingerne simre i en gryde under låg i 2-3 timer i en smule vand.
Hot saucen, som du skal dyppe i – eller hælde ud over dine chicken wings, hvis du er vild med fedtet fingre – er lidt anderledes end den du normalt kender. Der er nemlig EN ingrediens i, som gør den dejlig klistret, så den hænger fast på de sprøde chicken wings. Og den ingrediens er SMØR!
Ingredienser
Chicken wings
- 1 kilo rå kyllingevinger
- 4 dl. vand
- 1/2 spsk. salt
- 2 dl. fuldkornsmajsmel (det skal være helt fintmalet)
- 1,5 l. neutral olie til frituren
Hot sauce
- 1 habanero-chili
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk. røget, sød paprika
- 2 dl. eddike
- 1 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 1 spsk. tomatpuré
- 50 g smør
Fremgangsmåde
Hot sauce
Smelt smørret i en lille kasserolle og lad det brune en anelse. Skær chili og hvidløg i grove stykker, og kom dem i kasserollen sammen med de andre ingredienser, undtagen eddiken, og lad det hel simre i 15 min.
Kom eddiken i og bring hot saucen i kog i ca. 3-4 min. Blend herefter hot saucen indtil den er i ensartet og pæn, og stil den på køl, så den kan tykne.
Chicken wings
Hvis dine kyllingevinger er hele, så start med at dele dem i to, så du ender med over- og undervinger. Skær den yderste vingetip af og gem dem eventuelt i fryseren til en omgang hjemmelavet fond.
Giv kyllingevingerne en omgang salt, og smid dem op i trykkogeren eller gryden, sammen med lidt vand.
Luk låget forsvarligt på din trykkoger, bring den i kog på højeste niveau og lad den koge i 15 min. Sluk for varmen og lad trykket falde helt ned. Hvis du bruger en normal gryde, så lad kyllingevingerne simre under låg i ca. 2-3 timer, indtil de er godt møre.
Hæld vandet fra, fordel de møre kyllingevinger på en bageplade og lad dem køle af. Dup dem tørre med et rent viskestykke. Lad vær med at bruge køkkenrulle – det klæber bare fast!
Fjern brusk i enderne og det ene ben fra den del af vingen som har to små ben, så der kun sidder et tilbage (se billedet nedenfor) – det gør det lettere at spise vingerne senere.
Varm olien op til 200°C i en stor gryde.
Vend kyllingevingerne i fuldkornsmajsmel.
Frituresteg kyllingevingerne af to omgange i ca. 2 min. Da de er tilberedte efter kogningen, skal de bare blive flot gyldne og sprøde.
Læg dem på fedtsugende papir/køkkenrulle og krydr dem med lidt fint salt.
Server de lune og sprøde chicken wings med hot sauce og en masse servietter!
Gaardmester.dk plejer at have kyllingevinger fra Sødam. Dejlig nem opskrift, by the way 🙂
Tusinde tak, Signe! Dem må jeg lige kigge på. Kyllingevinger i supermarkederne plejer desværre som regel at være marineret.
Shahan slagter og kebab har altid kødfulde lækre friske kyllingevinger. De er halal slagtet men smager fantastisk og er meget kødfulde. Egedalscenteret i Kokkedal. Har lige opdaget din side i dag – sikke nogle spændende tanker du har omkring mad- din rejecocktail med stenbiderrogn må afprøves- det er lige blevet sæson. Glæder mig til at læse videre- god søndag
Hej Bettina,
Hvor skønt! Dejligt, at du har fundet friske kyllingevinger hos din lokale slagter 😄
Ja, du må da prøve min rejecocktail, nu hvor stenbiderrognen er her.
De bedste hilsner, Karl
Har netop købt ferske kyllinge vinger i Rema 1000
Lækkert!