Foråret er ved at rende ud og sommeren er (forhåbentligt) snart over os. Det betyder, at der er flere spæde urter og grønt, som du kan plukke i naturen og bruge i dit køkken.
Det er blandt andet spæde skud fra gran- og fyrretræer. De lysegrønne og bløde skud er fantastiske og aromatiske og passer rigtigt godt ind i det danske og nordiske køkken. Grannåleskud er dejligt aromatiske og smager frisk og af (ja, du gættede rigtigt) gran. De kan bruges i retter hvor du ellers ville have brugt rosmarin, men kan også bruges til mange andre kulinariske ting, så som salt, sirup, olie eller hjemmelavet snaps, som du får en opskrift på længere nede.
Snaps på grannåle
Jeg har lavet snaps med friske skud af grannåle før og jeg vil klart mene, at den kun bliver bedre af at trække på flasken i lang tid. Det betyder ikke, at den ikke kan være klar efter en måneds tid, men den udvikler sig betydeligt i smagen efter at have trukket en god tid på flasken. Hvis du er lidt utålmodig og gerne vil have din gransnaps klar lidt hurtigt, så synes jeg, at du skal tage lidt af snapsen fra, inden at du filtrerer og fortynder. Så kan du lade den del stå og smage forskellen på de to!
Sidst jeg lavede gransnaps erfarede jeg, at den koncentrerede akvavit efter ca. et halvt år begyndte at udvikle en smag, der mindede meget om fad eller træ – tænk blot på en fadpræget whisky eller rødvin som Rioja. Efter yderligere et halvt år begyndte den meget fadede smag at trække lidt i baggrunden, og nu kom der små noter af vanilje frem – jeg regner med, at vanijlesmagen kommer fra harpiksen og den smule træ som er i de små grannåleskud. Her er der igen en reference til vin, hvor vaniljenoter typisk findes i vin der har ligget på fad lavet af fransk eller amerikansk eg.
Snaps på enenåle
Udover gransnaps har jeg også valgt at lave en omgang akvavit på spæde skud fra enebærbusken. De minder meget i duft og smag om grannåleskud, men har selvfølgelig en unik smag der jo alt af mest ligner gin.
Jeg har ikke prøvet at lave snaps på enenåle før, så opskriften længere nede er lidt af et eksperiment. Jeg har før leget med enebær og vodka, hvor jeg prøvede at lave en slags hjemmelavet gin. Jeg er dog sikker på, at den her variant også kommer til at smage fantastisk, så jeg synes selvfølgelig, at du også skal prøve at lave en omgang – så kan vi jo sammenligne vores resultater og justere, hvis det er nødvendigt!
Server snapsen(e) til din næste frokost med smørrebrød, hvor der er retter med kød og fed fisk. Jeg serverede min gransnaps (som havde trukket i 2 år) til sidste påskefrokost og der gik den rent ind, men jeg vil også mene, at den bestemt kan matche maden til årets julefrokoster.
Fremgangen for de to forskellige hjemmelavede snaps er ens.
Ingredienser
- 1 flaske neutral vodka til selve koncentratet (jeg har selv brugt Russian Standard)
- 1 dl. grannåleskud (ca. 25 g.)
- 1 dl. enenålskud (ca. 20 g.)
- 2 patentglas eller flasker som kan lukkes tæt
Fremgang
Tjek dine enenåle- og grannåleskud for diverse kryb og dyr, og kom dem herefter ned i glas eller flasker. Hæld vodkaen over, luk lågene og lad dem trække i ca. 3 uger.
Efter ca. 3 uger smager du på snapsene, og hvis du synes at den er koncentreret nok i smagen, så sigter du den igennem et kaffefilter. Nu kan du vælge at hælde dine filtrerede akvavitter over på nogle flasker og lade dem stå indtil de smager som ønsket. Hvis du mener, at de kan trække længere – hvilket jeg helt klart synes, du skal gøre – så lad dem stå.
Hvis du vil drikke snapsene med det samme, så fortyndes de med mere vodka nu. Jeg fortyndede koncentratet ca. 1:3, men forholdet kommer an på hvor længe din snaps trækker i flasken, så smag dig frem.
Hej Karl!
Dejlig, nørdet projekt, du her har gang i. Jeg har ladet mig inspirere og selv sat en gang grannålesnaps over. Har selv moret mig med at lave snaps og følge deres udvikling over tid. Er helt med på at sammenligne indtryk over de kommende måneder eller år 😀
Bare lige et afklarende spørgsmål: Du smager dem efter 3 uger, skriver du. Sier du nålene fra her, eller lader du dem blot trække videre?
Hej Johan!
Ja, det er sgu’ lidt nørdet 😉
Jeg har lavet det sådan de andre gange, at jeg har sigtet snapsen efter tre uger og kasseret nålene, men det kunne faktisk være interessant at lade en portion stå med nåle og se hvordan den ville udvikle sig!
Min erfaring siger, at det mest er trækketiden efter at den er blevet sigtet, som afgørende for smagen, men det kunne være skægt at eksperimentere yderligere.
Hvad med, at vi begge ligge lidt til side med grannåle i og holde hinanden opdateret?
De bedste hilsner, Karl.