Ramsløg er ikke bare friske grønne blade, som dufter lifligt af hvidløg. Under jorden gemmer der sig også en lækker spiselig del – selve (rams)løget. Ramsløgssæsonen er i fuld gang og derfor skal du i gang med at sylte til de mørkere tider efter sommeren!
Den stedsegrønne plante – ramsløg – er blevet ret så populær inden for de sidste par år og er svær at komme uden om i mange supermarkeder og på diverse restauranter.
De fleste kender nok bedst ramsløget for dets grønne blade, der smager af en blanding af purløg og hvidløg, men ramsløget gemmer også på andre spiselige dele. I slutningen af sæsonen (slut maj normalt), når ramsløgene afblomstrer, danner de nogle små knopper. Disse små blomsterknopper kan syltes og bliver af mange kaldt for ramsløgskapers. Jeg har selv lavet en opskrift på ramsløgskapers – som du kan finde her.
Men det er ikke kun ramsløgskapers, som du kan sylte til vinterens forråd. Ramsløg er – som navnet også indikerer – en løgplante. Det betyder, at der også er en bund på planten, som du selvfølgelig også kan spise. Ramsløgets løgbund, minder mest af alt i udseende om en fin udgave af et forårsløg – dog snyder smagen en smule, da ramsløg er ret kraftige!
Brug de syltede ramsløg i en sandwich eller som et ekstra tilbehør til stegt kød.
OBS! Når du er ude at grave ramsløg op i skovbunden eller i haven, så vær opmærksom på, at du ikke tager alle planterne fra det samme sted. Du fjerner nemlig selve løget, hvilket betyder, at der ikke kommer nye ramsløg næste år – så vær lidt hensynsfuld når du graver, så planterne ikke forsvinder helt og andre også kan have glæde af dem næste år!
Opskrift på syltede ramsløg
Ingredienser
- Et bundt ramsløg med hele roden og uden den grønne top – ca. 300 g. i alt
- 3 dl. klar, økologisk lagereddike
- 1 dl. økologisk rørsukker
- 1 dl. vand
- 1 laurbærblad
- 10 hele peberkorn
Fremgang
Start med at rense og ordne ramsløgene. Skær bladdelen væk og gem den til noget andet – eksempelvis en omgang ramsløgspesto, eller fintsnittet til en lækker omelet. Skær herefter bunden af lige der hvor roddelen starter. Skyl de trimmede ramsløg i rigeligt vand, så der ikke er noget jord tilbage.
Alle ingredienserne til syltelagen hældes i en kasserolle og koges indtil sukkeret er opløst. Lad lagen køle lidt af i 10 min., så den ikke er rygende varm.
Put de ordnede ramsløg i et skoldet patentglas eller syltetøjsglas, der kan lukkes ordentligt. Prøv så vidt muligt at finde et glas der passer i højden med dine ramsløg, så du ikke skal presse dem alt for meget sammen.
Hæld den afkølede lage ud over ramsløgene, læg låg på og sæt dem på køl. Lad de syltede ramsløg trække i et døgns tid før du tager hul på dem.
Hvis du vil have at de syltede ramsløg skal holde sig lidt længere, så brug lidt atamon, eller skyl dine glas i vodka (det tager en del af bakterierne).
Der er ingen kommentarer - endnu.
Send