Fire franske apéritif

Fire franske aperitifs

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er en anelse frankofil i min madlavningsstil. Jeg elsker det klassiske franske køkken med dets mange regioner, råvarer og teknikker, som jeg bruger ofte når jeg selv er i køkkenet.

Så da jeg blev kontaktet af Sopexa og Vins d’Alsace, som spurgte om jeg ville lave en omgang aperitifs til 4 personer, så sagde jeg straks ja! Dogmet for aperitifferne er at alle hovedingredienser skal være af fransk oprindelse og at vinen, som serveres til aperitifferne skal være fra Alsace – og det er bestemt et vinområde som jeg er stor fan af!

Alle ingredienser og råvarer er købt ind i Torvehallerne i København og den samlede indkøbsliste kan du finde i bunden af dette indlæg.

Indlægget er sponsoret af Sopexa, i samarbejde med Vins d’Alsace, der har betalt for råvarer og vin. Opskrifter, tekst og billeder er mine egne.  Se mere på Fransk Aperitif.

Aperitif – Optakten til måltidet

En aperitif, hapser eller hors d’oeuvre, er starten på et godt måltid, hvor en dissideret forret ikke er på sin plads. En aperitif kan være alt fra en simpel anretning, så som oliven eller ost med lidt sødt til, til en mere avanceret omgang, så som en lækker terrine eller små tærter. En aperitif er, som navnet også indikerer, en appetitvækker til selve hovedretten – en slags gastronomisk ouverture til aftenens bord om man vil.

Uanset hvilken aperitif du vælger, så er det vigtigt at huske, at de alle skal lede op til hovedmåltidet. Det vil sige, at skal du servere en stor steg til hovedret, så er det ikke tatar, eller en heftig landlig svineterrine, som du skal vælge som aperitif. Når du lave små aperitifs, så tænk i kontraster – både i smag og konsistens. Serverer du noget salt, så kombiner det med noget sødt. Serverer du noget blødt, så kombiner det med noget sprødt.

 

Min fire franske aperitiffer består af:

  • Østers med tomatconcassé og Vielle Prune
  • Sukkersaltetede vagtelæg
  • Små flammkuchen
  • Møre og panerede vagtelben

 

Vinen – J.M. Dreyer “Siggi” 2014

DSC_0433

Det kan selvfølgelig være lidt svært, at finde én vin til fire forskellige retter, men denne klarer det ganske fint.

Som sagt er vinen fra Alsace – et område i Frankrig der grænser op til Tyskland og derfor deler en dele kulinariske og vinmæssig træk. Jeg valgte en hvidvin fra J.M. Dreyer, der laver naturvin uden svovl, hvilket betyder, at og er ufiltreret, hvilket betyder, at den er ret tåget, men det er blot et æstetisk træk, som bestemt ikke trække ned på kvaliteten.

Denne hvidvin er lavet på Sylvaner-druen og er dejlig tør, men ikke knastør. Den har en fin fylde og holder en hvis sødme og har lidt stald og hø i næsen. Der er en anelse mineralitet at finde, hvilket også betyder, at den er ret interessant til de forskellige retter.

… og dem kommer vi til nu!

Østers med tomatconcassé og Vielle Prune

DSC_0357

Skal det være fransk, så lad der være østers! Østers var selvfølgelig et af de første valg på hylden i Torvehallerne, da jeg skulle købe alle de lækre råvarer ind.

Østers er vidt forskellige i smag og konsistens og alt efter hvilken østers du vælger, så skal de have mere eller mindre tilbehør. Derfor må jeg anbefale dig, at smage på dine østers før du beslutter dig endeligt for tilbehøret. Jeg gik personligt efter en kødfuld østers af slagsen, da jeg gerne ville kombinere dem med nye franske tomater og lidt Vielle Prune d’Alsace (blommebrændevin).

Jeg tænkte, at nu hvor der skulle nydes en hvidvin fra Alsace til maden, så ville jeg da også prøve at finde en alsacisk brændevin at bruge i maden. Denne alsaciske blommebrændevin er en anelse sød og har en dejlig eftersmag af blomme. Du skal selvfølgelig ikke bruge hele flasken på 100 ml., men blot 1/2 spsk. Så der er lidt ekstra, som du kan servere for dine gæster, eller gemme til en kold regnvejrsdag.

Når du anretter kan du gøre det hel lidt mere fancy, hvis du får din fiskehandler til at give dig lidt knust is med. Det ser ikke bare godt ud, men holder også dine østers kolde.

Ingredienser

  • 4 østers (jeg valgte Ancelin)
  • 4 franske tomater i forskellige farver
  • 1 knivspids salt og peber
  • 1/2 spsk. Vielle Prune d’Alsace
  • 200 g. blandede franske tomater
  • Saft fra 1/2 citron

Fremgangsmåde

Halver tomaterne og fjern kernerne. Skær tomaterne ud i små tern og smag til med salt og peber. Kom en 1/2 spsk. Vielle Prune d’Alsace og citronsaft i og rør rundt.

Åbn østersene. Det gør du lettest ved at presse en østerskniv ind i den lille åbning bagerst på østersen, og skære langs toppen af “låget”, så musklen slipper og den åbner. Frigør selve østersen ved at skære under den. vend den herefter, så bunde vender op ad – det er nemlig lidt mere præsentabelt.

Anret østersene på en stor tallerken med knust is og top af med tomatconcassé.

Sukkersaltetede vagtelæg

DSC_0372

Små franske vagtelæg er rigtig lækre og passer perfekt til en lille aperitif. Til denne lille forret har jeg har valgt at sukkersalte selve blommen fra vagtelæggenen, så de tørrer lidt i kanten og bliver mere fast i konsistensen.

Da jeg serverede dem placerede jeg blommerne i de halve skaller fra vagtelæggene, da det ser flot ud. Vagtelæg har dog en meget stærk hinden under skallen, så den bedste måde at dele dem på er at bruge en lille saks (en neglesaks evt.). Du behøver selvfølgelig ikke gøre det samme, men det ser sgu’ meget fedt ud, ikke?

Til de små vagtelægblommer bager jeg lidt brød fra samme dej som jeg lave flammkuchen af. Du kan selvfølgelig sagtens købe noget godt brød i stedet for, hvis du ikke har tid til at bage.

Ingredienser

  • 8 vagtelæg
  • 5 spsk. salt
  • 5 spsk. sukker
  • 1 stilk estragon

Fremgangsmåde

Start med at blande salt og sukker hælde blandingen op i en skål. Lav 8 små fordybninger, hvor æggeblommer kan ligge. Klip vagtelæggene midt over med en lille saks. Del blomme og hvider, læg blommerne i de små fordybninger og drys dem med sukker- og saltblandingen.

DSC_0367

Lad dem trække i salt- og sukkerblandingen i ca. 30 min., så kanten tørrer lidt ind, men midten stadig er dejlig blød og cremet.

Anret de færdige blommer i skallerne og pynt af med lidt frisk estragon.

Når de skal serveres, tager hver gæst og smører de tørrede vagtelæggeblommer ud på et stykke brød.

Små flammkuchen

DSC_0403

Nu hvor det er vin fra Alsace som serveres til måltidet, så er det da passende, at lave en klassisk alsacisk ret – og det er flammkuchen bestemt! Som sagt er Alsace et område i Frankrig der bærer præg af den tyske og franske gastronomi i en skøn bondsk kombination.

Flammenkuchen, eller tarte flambée som den også hedder på fransk, er i og for sig en slags løg- og bacon pizza med creme fraiche. Smagen er sød og salt og hvidvinen er rigtig lækker til.

Ingredienser

Dej til flammkuchen

  • 10 g. gær
  • 250 g. mel (evt. fuldkornshvedemel – det skal bare være fintmalet!)
  • 1,5 dl vand
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1/2 tsk. salt

Fyld til flammkuchen

  • 1 finthakket skalotteløg
  • 100 g. røget, fransk bacon i små tern
  • 1,5 spsk. creme fraiche 50%
  • saft og skal fra 1/2 citron
  • 1/4 tsk. salt
  • 1/4 tsk. friskkværnet peber
  • lidt fintrevet muskatnød

Fremgangsmåde

Start med at æltet dejen sammen. Det kan gøres i hånden eller i en røremaskine, hvis du har sådan en.
Gær, vand og olivenolie røres sammen og melet kommes i lidt ad gangen, mens der røres. Når dejen har samlet sig, kommes saltet i og dejen æltes i et par minutter mere. Lad dejen hæve tildækket på køkkenbordet i et par timer. Du kan også sagtens lave dejen til flammkuchen dagen før og lade den koldhæve i køleskabet – brug da bare en anelse mindre gær.

Steg baconen – det skal ikke være helt sprødt, da de også skal en tur i ovnen. Steg det finthakket skalotteløg klar i fedte fra baconen. Når løget er blødt blandes det sammen med creme fraiche og smages til med salt, peber, citronsaft og -skal ogfintrevet muskatnød – du skal kunne smage muskatnødden tydeligt, så gerne lidt ekstra i, hvis det kræves.

Tænd for din ovn på 250°C. Hvis du ikke har en bagesten, så lad en bageplade varme med i ovnen.

Del dejen i to stykker og rul den ene del helt tyndt ud. Vend bunden et par gange og drys med mel, indtil din flammkuchen-bund slipper bordet. Skær 8 små flammkuchen ud med en udstandser eller kop.

Læg alle bundene på et stykke bagepapir, så er det lettere at få dine flammkuchen ind og ud af ovnen!
Smør løg- og creme fraiche-blanding tyndt ud på bundene, fordel bacon og krydr med peber.

Bag dine flammkuchen i ca. 3 minutter eller indtil kanten er en anelse brændt.

Møre og panerede vagtelben

DSC_0393

Små franske vagtler er en lækker fugl, som er skøn at servere for ens gæster, når man gerne vil have fjerkræ, men ikke behøver en hel kylling. Jeg har selv lavet vagtler en del gange og de er ret lette at håndtere, da de i princippet bare er en lille kylling.

Til denne aperitif har jeg valgt at koge vagtlerne helt møre, plukke kødet og lave små kugler, som er lige til at hapse. Som du kan se på billedet ovenfor, så sidder benet stadig i, eller jeg har faktisk puttet det tilbage igen – det er en ren dekonstruktion af vagtler. Det gør jeg både for pynten og præsentationens skyld, men også fordi det gør det lettere at spise dem uden at få alt for fedtede fingere.

Ingredienser

  • 2 vagtler
  • 1 pose tørrede morkler
  • 2 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 5 stilke timian
  • 1/2 liter vand
  • saft fra 1/2 citron
  • 25 g. smør
  • 2 spsk. mel
  • 1 spsk. dijonsennep
  • 6 vagtelæg
  • rasp

Fremgangsmåde

Skær hovederne af vagtlerne (ja, de bliver leveret med hoved på – det er rigtig fransk!). Skær skalotteløgene og hvidløg groft ud og steg dem kort af i en gryde. Børst de tørrede morkler fri for jord og kom dem op i gryden sammen med vagtlerne og timian. Kom vand over, læg låg på og lad det hele simre i en times tid.

Tag vagtlerne op og pluk kødet. Gem knoglerne fra lårene – der bliver 8 i alt. Kom knoglerne op i en skål og hæld lidt kogende vand over og lad dem står i ca. 15 min., så det sidste kødet falder af. Rens knoglerne med en lille urtekniv og hak den ene ende af med en god stor køkkenkniv.

I en gryde varmes smør og mel sammen. Bag melet af i 5 min., så melsmagen forsvinder. Kom det plukkede vagtelkød og sennep op i gryden og rør det hele grundigt rundt. Smag til med salt, peber og citronsaft. Lad blandingen køle af i køleskabet.

Slå vagtelæg ud og pisk dem sammen med 1 spsk. vand. Form så 8 små kugler af vagtelkødet. Stik et af de små rensede vagtelben ind i hver kugle, dyp dem i æggemassen og herefter i rasp. Friter kuglerne i ca. 3 min i 180 grader varm olie.

 

Indkøbsliste – hovedingredienserne til dine aperitiffer

Alle råvarerne er købt ind i Torvehallerne. Jeg har for nemhedens skyld skrevet på hvilket haller de forskellige stader ligger i og den rækkefølge der er lettest, så du bedre kan finde alle lækkerierne uden at løbe forvirret rundt.

Ma Poule – hal 1

  • 2 franske vagtler (75 kr.)
  • 18 stk. franske vagtelæg (45 kr.)
  • 1 pose franske tørrede morkler  (33 kr.)
  • 1 bøtte fransk creme fraiche 50%  (35 kr.)
  • 100 g. røget fransk bacon (25 kr.)

Hav – hal 1

  • 4 Ancelin-østers (88 kr.)

Torvehallernes Frugt og Grønt – torvet i midten

  • 4 franske skalotteløg (5 kr.)
  • 1 fransk hvidløg (10 kr.)
  • 1/4 bundt timian (5 kr. – pris pr. bundt 20 kr.)
  • 1/4 bundt estragon (5 kr. – pris pr. bundt 20 kr.)
  • 1 citron (10 kr.)

Le Pinard – hal 2

  • “Siggi” J.M. Dreyer (180 kr.)

Fresh Market – hal 2

  • 200 g. blandende franske tomater i forskellige farver (12 kr.)

Noorbohandelen

  • 100 ml. Vielle Prune d’Alsace (59 kr.)



Der er ingen kommentarer - endnu.

Send