Rimmet laks er en lækker ret, hvis man ønsker at spise rå fisk og gerne vil have et alternativ til den røget variant. Når man rimmer fisk bliver det nemlig mere fast og smagfuldt, uden at man behøver at ‘tilberede’ det. prøv for eksempel at lave det til en af de kommende påskefrokoster, hvor den sikkert vil falde i god jord.
Det er rimeligt simpelt at rimme laks og kræver i princippet bare salt og sukker, men den bliver lidt bedre, hvis man også tilføjer lidt krydderier eller smag. Jeg har valgt at bruge citronskal sammen med salt og sukker, hvilket giver en fin citrussmag til laksen.
Frossen eller fersk laks?
Når det kommer til rå eller rimmet fisk, så er det anbefalet, at fryse fisken før at man serverer den som f.eks. sushi eller som andre rå retter. Det skyldes, at bakterier og andre uønskede elementer fra fisken dræbes i fryseren. Der er desværre en uheldig bivirkning ved at fryse fisk som skal nydes rå, da det udvide kødet og gør det en anelse grynet – hvilket ikke giver en særlig delikat tekstur til en omgang rimmet laks. .
Laksen fra Hav er bæredygtig og kommer fra et færøsk havbrug (dvs. at det er opdrættet laks), der hedder Bakkafrost. Det betyder, at det er forsvarligt at servere den rå, uden først at fryse den, da det færøske opdræt fører kontrol med laksen og sikrer, at den er bakterie- og parasitfri.
Opskrift på rimmet laks rimmet laks med citron, peberrodsmayo, rødbede og sprødt skind
Opskriften er lavet i samarbejde med Hav og Solfrugt i Torvehallerne, hvor alle varerne også er fra.
Følg Raavare på Facebook
Som sagt er laksen rimmet med salt, sukker og citronskal, men den relativt fede fisk skal også have lidt modspil. Derfor skal du lave en peberrodsmayonnaise til, som giver et lille ‘kick’ til laksen! Sammen med lidt råsyltede rødbeder og sprødt lakseskind – eller fiskesvær, som jeg kalder det – får retten lidt sprød kontrast til den bløde laks.
Du kan selv vælge om du vil servere den som en forret til fire, eller skære laksen ud i tyndere skiver og sætte den på bordet påskefrokosten.
Opskriften er beregnet til 4 personer, som en forret.
Ingredienser
Rimmet laks og sprødt lakseskind
- 300 g. lakseloin med skind på fra færøsk laks
- 10 g. fint salt (lige under en spsk.)
- 10 g. sukker
- skal fra 1 usprøjtet citron
Råsyltet rødbede
- 1 lille rødbede
- 2 dl. klar lagereddike
- 1 spsk. sukker
- 2 hele stjerneanis
Peberrodsmayonnaise
- 1 æggeblomme
- 2 dl. neutral olie
- 2 spsk. friskrevet peberrod
- saft fra 1/2 citron
- en knivspids salt
- friskkværnet peber
Pynt
- lidt rød skovsyre
- lidt frisk estragon
Fremgangsmåde
Sprødt lakseskind
Start med skære skindet af dit laksestykke. Fjern så meget af kød og fedt fra skindet som muligt, læg det mellem to stykker bagepapir med noget tungt oven på og bag det i ovnen i ca. 1 time ved 200ºC. Når skindet er blevet helt sprødt, lægges det på noget køkkenrulle, så det kan suge det overskydende fedt fra og køle af.
Knæk eller smuldr skindet ud over den rimmede laks.
Rimmet laks
Riv citronskallen og bland den med salt og sukker. Drys blandingen på den skindfrie laks og pak laksestykket ind i noget køkkenfilm. Du kan selvfølgelig også vælge at vakuumere laksen, hvis du har en vakuumpakker, men køkkenfilm fungerer også godt. Læg laksen på køl og lad den rimme i et døgns tid.
Når laksen har ligget på køl i et døgns tid og rimmet, så har den tabt lidt væske og er blevet mere fast i kødet og mere smagfuld.
Du kan skære laksen ud i fire stykker og serverer den som en forret, eller skære den ud i tynde skiver og anrette den på et fad.
Syltet rødbede
Skræl den lille rødbede og skær tynde skiver af den – du kan enten gøre det med et mandolinjern eller en kartoffelskræller. Kog sukker, eddike og stjerneanis sammen indtil sukkeret er opløst. Lad lagen køle lidt af og hæld den så over rødbedeskiverne. Lad rødbederne sylte i et par timer, så de tager fra lagen.
Peberrodsmayonnaise
Blend æggeblommer, salt, citronsaft og den fintrevede peberrod sammen med en stavblender. Hæld olien i lidt ad gangen, mens du blender videre og indtil mayonnaisen bliver tyk. Hæld den færdige peberrodsmayonnaise over på en lille dressingflaske, og lad den trække på køl i et par timer, så peberroden giver smag til mayonnaisen. Hvis du ikke har en dressingflaske, kan du også putte det i en frysepose og klippe et lille hul i enden, når du skal bruge den.
hej
Hej Ann-Louise,
Hvad kan jeg hjælpe dig med?
Hej!
Skal man servere brød eller andet til?
Er ved at forberede retten til i morgen. Glæder mig.
Kh Ruth
Hej Ruth,
Det behøver du ikke, men det kan du sagtens.
Mvh. Karl
Hej
Tænkte på at lave den som en tapas forret men vi bliver 70 Pers. Kan den godt anrettes i god tid?
Ser super lækker ud
Hej Gunhild
Undskyld det sene svar.
Jeg ville nok vente med at anrette selve retten indtil den skal serveres. Så undgår du at den falder lidt sammen. Men du kan jo sagtens gøre alt klar (rimme laksen osv.) inden da.
Dbh. Karl