Efterår, vintertid og det kolde, mørke, våde vejr er over os, og det betyder, at det for alvor er blevet tid til kål! Kålsorter som savojkål, grønkål, rosenkål og ikke mindst palmekål er i sæson lige nu – og det har jeg personligt glædet mig til!
Jeg elsker nemlig kål – i alle afskygninger – hvad end det er rødkål, hvidkål, rosenkål, grønkål, forårets spidskål eller efterårets palmekål. Palmekål har en fantastisk kålsmag og holder en god sprød konsistens, selvom det steges.
Jeg har selvfølgelig et par opskrifter med kål, som du kan se lige her
Opskrift på palmekål, sprøde kartofler og søde gulerødder
Kål smager vidt forskelligt, men er generelt mere eller mindre bittert (det gælder i sær palmekål) – en smag, som nogle ikke er stor fan af, men det er der gode råd for! Og det råd er varme. Når du steger palmekål mildnes den bitre smag nemlig og bliver mere appetitlig. I denne opskrift får den bitre smag fra palmekålen også lidt sød kontrast fra både gulerødder og honning.
Denne ret med palmekål, sprøde kartofler og søde gulerødder er perfekt til tilbehør til al slags kød, så som svinekoteletter, ribbensteg, en god bøf eller en lammekølle.
Hvis du absolut ikke kan lide palmekål, så kan du skifte det ud med grønkål.
Retten er beregnet som tilbehør til en hovedret eller som en grøn forret til 4 personer.
Ingredienser
- 1 bundt palmekål på ca. 350-400 g.
- 300 g. små/mellemstore kartofler
- 6 mellemstore gulerødder
- 1/2 spsk. honning
- 1 stilk rosmarin
- saft af 1 citron
- 25 g. smør
- 3 spsk. olivenolie
- salt og peber
- rød skovsyre til pynt
Fremgang
Start med at koge kartoflerne i rigeligt saltet vand indtil de er møre.
Imens kartoflerne koger, skæres den grove bund af palmekålen og bladene skylles grundigt. Snit stilkene helt fint, og skær de grove blade i større stykker. Steg palmekålen på en stor pande i olivenolie ved middel til høj varme, indtil det falder sammen – det må godt få lidt farve og blive en anelse sprødt, men ikke være for brændt. Palmekålen fylder ret meget, så steg den over tre omgange.
Læg den stegte palmekål i en skål og krydr med salt og peber.
Skær de kogte kartofler i tykke skiver eller halvér dem. Steg dem sprøde i olivenolie og smør, og krydr dem med salt og peber. Læg dem i skålen med palmekålen.
Skræl eller skrub gulerødderne og halver dem på langs. Steg dem i olivenolie og lidt smør sammen med rosmarin. Krydr med salt og peber. Gulerødderne skal steges, så de stadig har lidt bid. Kom honning og det sidste smør i, og lad det bruse op og simre indtil det er samlet og klistret.
Vend den stegte palmekål sammen med gulerødderne, citronsaft og de stegte kartofler på panden. Vend det hele godt rundt, så smør og honning dækker det hele. Anret på et fad og pynt med rød skovsyre.
Det ser simpelthen så skønt og efterårsagtigt ud! Ligesom dig elsker jeg palmekål, så denne ret er straks kommet på madplanen for den kommende uge 🙂
Mvh Maiken
Tusinde tak, Maiken!
Jeg glæder mig til at høre om du kan lide det 😄
Dbh., Karl.