SPONSORERET INDLÆG
Julen ebber langsomt ud og snart er det tid til nytår – ja, jeg ved godt, at julen traditionelt først slutter ved Helligtrekongersdag 6. januar, men hvis du er ved at være færdig med at fordøje julemaden, så er det tid til at planlægge menuen til årets sidste fest.
Torvehallerne har spurgt mig om jeg ville kreere en nem og enkel nytårsmenu, som alle kan lave uden at få for meget sved på panden – og der er ikke noget jeg hellere vil! Jeg elsker nemlig at lave mad nytårsaften, hvor man som regel har mulighed for at skrue lidt op for budgettet og kreativiteten. Jeg har dog år efter år svoret, at jeg ikke ville gøre det så kompliceret, så jeg kunne bruge lidt mere tid ved bordet i stedet for bag komfuret. Dog ender det som regel med, at jeg blot gør det endnu mere besværligt og tidskrævende end året før, da jeg lige skal prøve en ny ting eller ti. Derfor passer det mig perfekt, at prøve at lave en mere enkel nytårsmenu uden alt for mange dikkedarer.
Stort set alle råvarer og ingredienser er indkøbt i Torvehallerne og nede i ingredienslisten har jeg skrevet hvilke stader jeg har været forbi.
Menuen, som jeg har sammensat, består af tre retter – og nej, det er ikke suppe, steg og is – men derimod ceviche, klassisk oksemørbrad med masser af urter og en chokoladetrøffelkage der ikke skal bages – easy peasy! De sidste to opskrifter vil være klar 27. og 28. december her på raavare.dk – følg raavare på Facebook, så holder jeg dig opdateret!
Opskrift på ceviche af torsk med mango, sort sesam og koriander
Ceviche er en dejlig enkel og let ret at lave, når det skal gå lidt stærkt og du gerne vil have noget frisk til forret.
Cevichen stammer vist oprindeligt fra Peru, men findes i mange varianter i store dele af sydamerika. Den traditionelle version af ceviche indeholder efter sigende kun 5 ingredienser: fisk, limesaft, rødløg, salt og peber, men jeg har opgraderet min en anelse og kommet chili, koriander, frisk mango og ristede sorte sesamfrø, der giver en frisk, frugtig og varm ristet smag i stil med kaffe.
Til cevichen har jeg valgt at servere en dejlig tør og frisk cava med masser af floralske noter og citrus i næsen og en smag af mandler og æbler, samt en strejf af hav og salt i eftersmagen. Den går rigtig godt sammen med den syrlige, friske og let salte fisk, og den søde mango. Vinen er købt hos Magnus & Søn i Torvehallerne. Magnus & Søn er en lille hyggelig vinhandel, som har specialiseret sig i modne og drikkeklare kultvine fra både små og store producenter i Bordeaux, Bourgogne, Champagne og resten af Europa. Kig forbi deres hyggelig stade i hal 2, smag noget fantastisk vin og få en snak med Thomas og Magnus.
Opskriften er beregnet til 4 personer
Ingredienser
- 500 g. torskeryg uden blodåre eller skind (købt i Fiskerikajen)
- Skal fra 1 økologisk lime (købt i Solfrugt)
- Saft fra 2 økologiske lime (købt i Solfrugt)
- ½ finthakket habanero chili (købt i Solfrugt)
- 1 tsk. friskkværnet rosa peber (købt i ASA)
- 1 tsk. salt
- 1 rødløg, halveret på langs og skåret i tynde strimler (købt i Torvehallernes Frugt og Grønt)
- ½ bundt friske koriander (købt i Torvehallernes Frugt og Grønt)
- 1 spsk. sorte sesamfrø (købt i ASA)
- 2 modne mangoer (købt i Torvehallernes Frugt og Grønt)
Fremgangsmåde
Start med at skære torsken ud i små firkanter på ca. 2×2 cm. Riv skallen fra en lime og pres saften fra begge limefrugter. Rør limesaft, -skal, salt og rosa peber sammen til saltet er helt opløst. Hæld marinaden ud over den udskårne torsk og vend det hele godt rundt.
Stil torsken på køl og lad den marinere i 20 min. Vend gerne fisken rundt et par gange undervejs, så den bliver marineret jævnt.
Imens torsken står på køl ristes de sorte sesamfrø på en varm pande, indtil de begynder at poppe.
Skær mangoerne ud i tern på ca. 2×2 cm., så de får samme størrelse som fisken. Der er flere måder at skrælle og skære en mango ud på, men til den her ret, synes jeg, at den her er den letteste. Hvis du har en bedre måde, så skal du være meget velkommen til dele den med mig
Vend mangostykkerne i de ristede, sorte sesamfrø og stil dem til side.
Halver rødløget på langs og skær det herefter ud i tynde strimler. Pluk korianderne og hak stilkene helt fint. Hak ligeledes chilien helt – jeg har som sagt brugt en ½ habanero, men hvis du vil have din ceviche stærkere, så kom endelig lidt mere i – husk bare at smage til undervejs, så du ikke ender med en fuldstændig uspiselig ceviche.
Tag torsken ud fra køleskabet og bland alle ingredienser sammen undtagen mangostykkerne og de plukkede koriander.
Anret på 4 tallerkener og kom lidt af marinaden ud over. Pynt til sidst af med mango og koriander og server!
Der er ingen kommentarer - endnu.
Send