Denne brownie har jeg lavet så mange gange, at jeg ikke har tal på det og den fungerer hver gang! Brownie er i princippet en chokoladekage der er mere saftig end en klassisk chokoladekage. Det skyldes, at en brownie kun lige akkurat bages færdig og derfor stadig er en anelse klæg.
Opskriften på denne brownie er rimelig at lave, og du kan sagtens ændre den lidt og sætte dit eget præg på den. Du kan eventuelt lave den med andre nødder, med en lysere eller mørkere chokolade, eller en anden topping end hvid chokolade. Jeg tror for eksempel, at jeg vil lave den med saltkaramel på toppen næste gang.
Jeg tilsætter en smule hvedemel til dejen for at samle den en anelse og gøre kagen lidt mere bastant, men den kan sagtens bages uden mel, hvis du foretrækker din brownie glutenfri!
Opskrift på brownie med nougat og hvid chokolade
Som sagt kan du sætte dit eget præg på denne brownie, men jeg synes, at du først skal prøve denne opskrift. Jeg har bagt brownien i et rektangulært ildfast fad på 36×29 cm., men du kan godt bruge et mindre, så blive din brownie bare lidt højere.
Ingredienser
- 8 æggehvider
- 8 æggeblommer
- 250 g. smør + ekstra smør til at smøre formen med
- 250 g. sukker
- 300 g. god mørk chokolade på ca. 70 %
- 100 g. hvid chokolade
- 150 g. blød nougat
- 150 g. smuttede mandler (mandelsplitter er også gode)
- 150 g. hasselnødder
- 100 g. hvedemel (kan udelades)
- 2 tsk. bagepulver
Fremgangsmåde
Start med at smelte smør og den mørke chokolade sammen i et vandbad. Skær smørret ud i tern og bræk chokoladen ud i stykker, så går det hele lidt hurtigere. Kom det hele op i en skål og dæk toppen forsvarligt med køkkenfilm, så der ikke kommer noget damp i chokoladeblandingen.
Smut mandlerne og skær nougaten ud i små tern. Hvis du vil, så kan du riste de smuttede mandler og hasselnødder en anelse i ovnen i et par minutter på 175 °C. De skal bare have lidt farve, så hold øje med dem!
I mellem tiden piskes æggehviderne helt stive – hvis de ikke vil blive stive, så kan du tilsættes en anelse salt, da det hjælper lidt. Flyt de piskede æggehvider over i anden skål (hvis du bruger en røremaskine, vel og mærket) og pisk herefter æggeblommer og sukker sammen indtil at det er en luftig hvid masse, også kaldet æggesnaps.
Når chokolade- og smørblandingen er smeltet og kølet lidt af, hældes den langsomt i de piskede æggeblommer og sukker. Hvis du kommer mel i din brownie, så sigt det i nu sammen med bagepulveret og rør det hele sammen.
Rør ca. 1/3 af de piskede æggehvide i chokoladedejen. Du må gerne piske det grundigt sammen, da det kun gælder om at gøre dejen lidt mere lind og medgørlig nu. Vend herefter resten af æggehviderne nænsomt i. Fold dejen ind over æggehviderne med en dejskraber, så den forbliver luftig. Det kan være en anelse udfordrende, men tag dig din tid, så dejen ikke falder helt sammen.
Hæld dejen op i ildfast fad på ca. 29×36 cm., som du forinden har smurt med grundigt med smør og beklædt med bagepapir, så brownien slipper let. Fordel nougat, mandler og hasselnødder i dejen og tryk dem let ned. Bag din brownie v. 175 °C i ca. 30 min. på midterste rille i ovnen. Når tiden er gået stikker du en træpind eller tynd kniv ned i dejen, for at se om der hænger noget ved, når du trækker den op. Der må gerne sidde lidt ved, men ikke meget. Hvis der gør det, så bag den 2-3 minutter mere.
Imens din brownie bager, smelter du den hvide chokolade i et vandbad, ligesom du gjorde med den mørke chokolade. Når brownien kommer ud af ovnen hælder du den smeltede hvide chokolade ud over den varme brownie, så brownie og hvid chokolade smelter sammen til en skøn enighed. Gør det eventuelt med en ske, som vist på billedet og lav et selvvalgt mønster.
Nu kommer det svære! Du skal lade din brownie køle HELT af og sætte den i køleskabet et par timer og gerne til dagen efter. Ja, det lyder svært, men den sætter sig og bliver meget lettere at skære i – tro mig, hvis du skærer i den mens den er varm, så smuldrer den bare.
Virkelig dejlig kage – god opskrift!
Tusind tak, Karina! Den plejer også at være et hit her hjemme.