Du husker sikkert cowboytoast fra supermarkedets frysedisk eller svømmehallens snuskede café, hvor de blev fortæret efter en omgang pjask i klorvandet. Du har sikkert heller ikke spist en cowboytoast siden at du var barn i svømmehallen – eller har du? Det har jeg i hvert fald! Og som den madblogger jeg er, så har jeg selvfølgelig også kastet mig ud i at lave hjemmelavet cowboytoast et par gange.
Faktisk er toast blevet ret så trendy på diverse københavnske caféer, hvor de bliver serveret i mange varianter. Camilla, som står bag bloggen copenhagenbyme.com, har skrevet lidt om hvorfor toasttendensen er over os – det kan du læse om lige her.
Opskrift på cowboytoast
Som sagt har jeg selv lavet cowboytoast et par gange før og fungerer rigtigt godt! Da jeg første gang forsøgte mig med hjemmelavet cowboytoast, så søgte jeg selvfølgelig en del på nettet efter inspiration og eventuelle opskrifter. Her fandt jeg bl.a. min gode madbloggerkollega Signes opskrift, som jeg lod mig inspirerer af.
Opskriften som jeg har lavet kræver lidt tålmodighed og er et rigtig hyggeprojekt til en weekendaften.
Jeg har så vidt muligt forsøgt, at efterligne ingredienslisten fra de frosne cowboytoasts, men har selvfølgelig også tilføjet et par justeringer. Jeg har f.eks. lavet en omgang løgaske for at simulere en form for brændt lejrbålssmag – det er jo en cowboytoast! Derudover har jeg også kommet lidt lageret cheddar i fordi … Fordi jeg kan.
Jeg gik selvfølgelig all in og bagte ligeledes mit eget toastbrød. Til det har jeg en rigtig god brødform, som giver et kvadratisk tværsnit – ganske ligesom rigtigt toastbrød. Hvis du ikke har lyst til at bage, kan du selvfølgelig sagtens købe noget ordenligt toastbrød i stedet for.
Opskriften er beregnet til 4 personer, så hver får 1 cowboytoast.
Ingredienser
Cowboytoast-fars
- 400 g. hakket oksekød
- 1 spsk. worcestershire-sovs
- 1 spsk. tomatpuré
- 2 fed revet hvidløg
- 1 spsk. maltsirup eller honning
- 2 spsk. mel
- 1 tsk. salt
- 1 tsk. peber
- 1 tsk. røget paprika
- 1 tsk. chiliflager
- 2 tsk. sennepspulver
- 2 spsk. løgaske (se nedenfor)
Løgaske
- 2 fintsnittede løg
Toastbrød
- 750 g hvedemel (jeg erstattede ca. 200 g. med fuldkorns durummel)
- 20 g gær
- 5 dl lun sødmælk
- 30 g salt
- 60 g sukker
- 100 g blødt smør
- 1 bageform på ca. 2 liter
Cheddar
- 200 g revet, lageret cheddarost.
Bløde løg
- 5 store løg svarende til 1/2 kg.
- 2 spsk. maltsirup eller honning
- 50 g smør
- 1 spsk. worcestershire-sovs
- salt og peber
Fremgangsmåde
Toastbrød
Start med sætte toastbrødet over, da det skal have lov at hæve et par timer.
Lun mælken og rør den sammen med gæren. Mælken skal bare lige være fingerlun og ikke varm, så den dræber gæret. Tilsæt mel, salt og sukker og rør det hele sammen til en ensartet dej. Tilsæt det bløde smør og ælt dejen indtil den er pæn og glat. Det tager ca. 2-3 i en røremaskine på højeste indstilling og 10 min. i hånden.
Lad dejen hvile 1 time i skålen på køkkenbordet med et viskestykke over.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og slå den ned, så den bliver flad og aflang. Fold dejen ind over sig selv på den lange led. Fold herefter ender ind over hinanden og fold til sidst den lange led igen. Vend dejen om og stram den ind ved at skubbe dejen ind under sig selv, så overfladen bliver pæn glat. Kom brødet op i brødformen, dæk til med køkkenfilm og lad den hæve næsten op til kanten – det tager ca. 2-3 timer. Se hvordan du gør lige her.
Dæk formen med et stykke bagepapir og læg en bageplade oven på, sammen med lidt ekstra vægt – f.eks. et tungt ildfast fad – så toastbrødet ikke hæver ud over formen, når det bages. Sæt brødet i en 180°C varm ovn og bag det i ca. 50 minutter. Lad brødet køle en anelse af før du skærer i det.
Løgaske
Skær de to løg tyndt ud og bag dem på 200°C indtil at de er helt sorte og sprøde. Det tager ca. 1 time. Blend eller stød de sprøde løg til pulver og stil til side.
Bløde løg
Skær løgene tyndt ud og smelt smørret på en middelvarm pande. Steg løgene let bløde, tilsæt resten af ingredienserne og lad det hele simre i 30 min. indtil løgene er helt bløde.
Cowboytoast-fars
Rør alle ingredienserne sammen og ælt farsen. Tag et stykke bagepapir eller madpapir, tegn en kvadrat 20×20 cm og del den herefter i 4 kvadrater. Læg farsen på kvadraten, dæk med et andet stykke bagepapir og rul den ud så hele kvadraten fyldes ud af farsen. Trim kanterne og skær farsen ud i 4 stykker. Stabl dem og læg dem køl indtil at du skal bruge dem.
Selve cowboytoasten
Skær 8 skiver af dit friskbagte toastbrød. Drys lidt cheddar på 4 af stykkerne og læg bøfferne oven på. Steg dem på en pande med bøfferne ned af i ca. 4 min. – brug evt. en grillpande, hvis du har sådan en. Vend dem om, kom de bløde løg på, drys med cheddar læg de sidste skiver toastbrød oven på. Når bunden er sprød vendes cowboytoastene og toppen steges ligeledes. Pres lidt ned på dem imens så det hele smelter lidt sammen. Tag dem af panden, skær dem over diagonalt og server dem med en lille grøn sala … Nej. Server dem som de er – det er jo en cowboytoast!
Okay, det ser da simpelthen for sindssygt lækkert ud!
Jeg tror faktisk aldrig, jeg har smagt en cowboytoast, men hvis det bliver aktuelt, springer jeg da den frosne version over og rykker direkte videre til den her!
Og fede billeder, i øvrigt. Top dollar 🙂
Tusind tak skal du ha’, Rune!
Ja, du må da helt sikkert lave en gang cowboytoast, hvis du ikke har smagt en før 🙂
De bedste hilsner, Karl.
Super lækker.
Det eneste der mangler, er hest og bål midt i køkkenet.
TAK! Og det kan du have ret i 😉