Fish Pie – Madbloggerudfordringen #2

Fish Pie med torsk og østers
Så er anden omgang af den venskabelige dyst, Madbloggerudfordringen, ved at være slut og jeg har selvfølgelig også deltaget denne gang. Stifteren og initiativtageren bag udfordringen, Nada Louise Cay havde denne gang, med hjælp fra Thomas Jaime Alcayaga, formået at samle hele 74 forskellige madbloggere fra Danmark og resten af Skandinavien.

Sidst jeg deltog i madbloggerudfordringen, kreerede jeg en ret med tre slags and ud fra to af Thomas’ opskrifter. Den kan du læse om her.

Ligesom i sidste runde, fik vi hver tildelt en anden deltagers blog, hvorfra vi så skulle udvælge en opskrift og fortolke den. Dog var reglerne lidt anderledes denne gang, da vi ikke bare skulle fortolke den anden bloggers opskrift, men også fusionere den med en af vores egne udgivne opskrifter. For at vores fortolkninger ikke fik helt frie tøjler, så skulle mindst tre ingredienser gå igen fra den opskrift, som vi valgte.

Denne gang fik jeg tildelt Aase Malenes blog, malenesmaktmat, hvorfra jeg valgte at fusionere hendes opskrift på fiskegratin med min egen opskrift på Shepherd’s Pie. Aase Malene har ligeledes fortolket en af mine opskrifter og jeg glæder mig til at se hvad hun har fundet på! Resultatet af min opskrift minder om en traditionel engelsk Fish Pie, hvor der er et låg af kartoffelmos og cheddar, ligesom ved en Shepherd’s Pie. Under kartoffelmoslåget består Fish Pie’en af torsk og ærter, i en opbagt, fløde- og mælkesovs med en god fiskefond, som ekstra smagsgiver. Hele pie’en bages herefter i ovnen, så kartoffelmosen bliver sprød og fisken bliver dejlig blød.

I denne variant har jeg som sagt brugt torsk, ligesom i Aase Malenes fiskegratin, men også suppleret med et par østers! Østersene giver en rigtig dejlig, sødlig og frisk havsmag til Fish Pie’en, men hvis budgettet ikke rækker til det kan de selvfølgelig udelades eller erstattes med blåmuslinger. Hvis du har tid, så lav endelig din egen fiskefond – det smager fantastisk og giver også lidt over en halv liter i overskud. Den kan du jo passende fryse, og bruge til en anden omgang. Hvis du har travlt, kan du selvfølgelig bare købe fiskefonden hos din lokale fiskehandler.

Opskriften er beregnet til 4-5 personer

Ingredienser

Fiskefond

  • 1 kg. fiskeben, eller -hoved (få fiskehandleren til at fjerne gællerne!)
  • 2 skalotteløg eller 1 stort zittauerløg
  • 2 gulerødder
  • 1 fennikel
  • 1 usprøjtet citron
  • lidt blandede urter (eks. persille, estragon og timian)
  • 2 hele stjerneanis
  • 10 peberkorn
  • 2 laurbærblade
  • 2 liter koldt vand
  • 1 spsk. neutral olie

Fløde- og mælkesovs

  • 50 gr. smør
  • 3 spsk. hvedemel
  • 2 dl. fløde
  • 1 dl. sødmælk
  • 2 dl. hvidvin
  • 3 dl. fiskefond
  • salt og peber

Øvrige ingredienser

  • 500 gr. torsk
  • 15 stk. østers (bruger du muslinger, så dobbelt så mange)
  • 400 gr. ærter
  • 5 store bagekartofler
  • 200 gr. revet cheddarost
  • 3 æggeblommer
  • 25 gr. smelte smør
  • salt og peber

Udstyr

  • Østersåbner
  • Ildfast fad på ca. 3,5 liter

Fremgang

Start med at bage bagekartoflerne ved 200°C i 45 min., eller til de er helt bløde.

Til fiskefonden hakkes alle grøntsager ud i små tern, og steges af ved høj varme i olien, til de har fået lidt farve. Pres citronen, smid den i, og tilsæt fiskeben og de øvrige ingredienser. Hæld vand på, og læg låg på, og kog fiskefonden ved middelvarme i 20 min – ikke længere tid, da du risikerer, at fiskefonden bliver bitter. Sigt fonden igennem en fin si, og kog den ⅓ ind. Hvis du vælger at bruge muslinger i stedet for østers, så kan du passende dampe dem åbne i fiskefonden, inden du sigter den.

Mens bagekartoflerne stadig er varme, skrabes og moses de – brug evt. en kartoffelmoser. Bland den lune mos med æggeblommer og revet cheddar, til den er jævn. Smag til med salt og peber og stil til side.

Åbn østersene og tjek, at de er friske. De skal dufte neutralt og friskt – ligesom havvand. Hvis du ikke har erfaring med at åbne østers, så læs mit sidste indlæg. Skær kødet fri fra skallen, og stil på det køl. Torsken skæres ud i stykker på ca. 4×4 cm., krydres med salt og peber, og stilles ligeledes på køl.

Til den hvide fløde- og mælkesovs starter du med at koge hvidvinen ind til halvdelen. Herefter smeltes smør i en kasserolle, og melet tilsættes. Lad mel- og smørblandingen simre ved lav varme i 5 min., så den ikke smager af mel. Hæld hvidvin, fiskefond, fløde og mælk i blandingen og kog sovsen igennem til den er i tyk konsistensen. Smag sovsen til med salt og peber.

Smør et ildfast fad med smør eller olie og fordel torsk, østers og ærter jævnt. Hæld sovsen over, og lav et låg af kartoffelmosen. Brug en gaffel til at lave en ujævn overflade, da det hjælper til at gøre din Fish Pie mere sprød. Pensl kartoffelmoslåget med smeltet smør, og krydr med lidt salt. Bag Fish Pie’en ved 180°C i 35-40 min. Skru varmen op til 200°C de sidste par minutter, så overfladen kan bliver godt sprød.

Server den varme Fish Pie som den er, eller med en lille salat ved siden af.




Der er ingen kommentarer - endnu.

Send