Æbleskiven der gerne ville være en doughnut

Æbleskive-doughnut

Hvis du elsker æbleskiver og hvis du kan lide en doughnut, så skal du prøve den her opskrift!

Æbleskiven er noget som vi alle kender (og sikkert også elsker en gang imellem). De fleste kender nok æbleskiven for sin mangel på selve æbledelen, og mere som en sød, lille stegt kugle, der serveres til juletid. Efter sigende, har den oprindelige æbleskive blot været en skive af paneret æble, som blev stegt sprød på panden. Senere hen, har æbleskiven udviklet sig til den form vi kender i dag, men stadig med en form for æbleindhold – enten i form af æblemos eller et stykke kogt æble. Hvornår præcis æbleskiven mistede sit æble ved jeg ikke, men det er på tide at den genintroduceres!

Opskrift på doughnut-æbleskive

Derfor har jeg forsøgt at lave en sammenblanding af den oprindelige, panerede udgave og den runde, æbleløse version af æbleskiven. Resultatet er en friteret variant, med en blød midte af pocheret æble. Selve kernehuset fra æblet er fjernet, så æbleskiven nu har et hul i midten og derved ligner en doughnut – Voila! En æbleskive-doughnut.

Og nu siger du sikkert: “Æbleskiver hører altså til i juletiden!” og der siger jeg: “Sludder!” Ligesom så mange andre dejlige gastronomiske ting fra julen (kål, and og de mange dejlige krydderier), så kan æbleskiver sagtens spises på andre tidspunkter af året, så længe råvarene er i sæson. Opskriften er ikke særligt svær, men skal startes dagen forinden, da de pocherede æbler skal trække natten over.

Opskriften er beregnet til 4 personer.

Ingredienser

Til pochering

  • 4 store æbler
  • ½ liter tør æblecider (den med procenter) eller hvidvin
  • 50 gr. rørsukker
  • 2 hele stjerneanis
  • 1 kardemommekapsel
  • 4 nelliker
  • 1 lille stang kanel
  • 40 gr. ingefær
  • 5 enebær

Til fritering af doughnut

  • 170 gr. hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 2 dl. porter
  • 1 æggehvide
  • 1 knivspids salt
  • 1 liter neutral olie til fritering (vindruekerne- eller solsikkeolie)

 

Fremgang

Start med at sætte pocheringslagen over: hæld alle ingredienser i en gryde og giv det et opkog, så den værste alkohol fordamper. Skræl æblerne, og skær lidt af top og bund af, så de bliver ca. 4 cm. høje. Fjern kernehuset med en udstanser, eller en lille kniv. Læg æblerne ned i pocheringslagen, og skru helt ned på lav varme – det skal på ingen måde koge, men bare stå og hygge sig. Sørg for, at æblerne er helt dækket af lagen mens de pocherer.

Efter 5 min. tager du æblerne og stiller dem på køl i lagen til næste dag. Det er vigtigt, at lagen dækker æblerne, ellers risikerer de at blive brune.

Dejen til fritering laves lige inden den skal bruges. Alle ingredienser røres sammen og piskes godt, så der kommer lidt luft i dejen. Imens koges pocheringslagen ind til en sirup. Varm olien op til 160°C. De bløde æbler vendes i dejen og friteres i ca. 3 min, til de er sprøde.

Drys de varme og sprøde æbleskive-doughnuts med puddersukker, og server dem med den varme sirup. Alternativt kan du også servere dem med en lækker vanilleis, hvis du synes.




Der er ingen kommentarer - endnu.

Send