Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/raavare.dk/public_html/wp-content/themes/bucket/wpgrade-core/vendor/redux3/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 437
Gåsesuppe med matzeboller

Gåsesuppe med matzeboller

Gåsesuppe

Her får du en opskrift på en gåsesuppe, som er lækker at servere i vinterhalvåret når det er blevet koldt og kedeligt udenfor. Gåsesuppe minder lidt om en klassisk, dansk hønsekødssuppe med melboller, men er i stedet lavet på gås og i stedet for de traditionelle melboller skal du lave en jødisk variant – nemlig matzeboller.

Opskriften på denne gåsesuppe har tidligere været bragt på rainsfordhunting.dk, hvor jeg har skrevet et par opskrifter med vildtkød.

Hvis du får gås juleaften er gåsesuppe perfekt at lave på resterne. Sørg derfor for, at gemme skroget fra gåsen, da du sagtens kan koge suppe på det og få en god smag ud af det efterfølgende. Du kan selvfølgelig supplere med et par ekstra gåselår, hvis du gerne vil have lidt mere kød i suppen. Og husk for guds skyld at gemme det overskydende fedt fra gåsen efter at den stegt juleaften – det er flydende guld og du skal bruge det i opskriften!

Matze-, matzo- eller matzahboller er i bund grund melboller lavet på en grov rasp af matzebrød. Matzebrød er et usyret – dvs. uden gær – og tørt fladbrød, der traditionelt spises under pesach – den jødiske påske. Matzebrød smager mest af alt som et tyndt og salt knækbrød. Derfor kan du umiddelbart godt erstatte med knækbrød eller groft rasp, hvis du ønsker. Hvis du bruger rasp, så vælg evt. pankorasp, da det giver en god struktur pga. de store flager. Matzebollerne er derudover lavet med schmaltz – dvs. smeltet gåsefedt (andefedt kan også bruges). Synes du, at det er lidt for autentisk, kan du sagtens erstatte det med smør, men så vil matzebollerne selvfølgelig også smage anderledes.

Opskriften er beregnet til 4 personer

Ingredienser

Matzebrød

  • 3 dl. hvedemel
  • ½ dl. vand
  • 2 spsk. olivenolie
  • ¼ tsk. salt

Matzeboller

  • 6 stk. groft knuste matzebrød
  • 4 æg
  • 1,5 dl. gåse-, andefedt eller smør
  • 1 dl. hakket persille
  • 2 tsk. fintrevet ingefær
  • 1 tsk. salt
  • 2 tsk. friskkværnet peber

Gåsesuppe

  • 4 stk. gåselår alt efter størrelse (suppler evt. med et gåseskrog)
  • 2,5 l. vand
  • 4 gulerødder (heraf 2 stk. til fyld)
  • 500 gr. knoldselleri (heraf 200 gr. til fyld)
  • 10 stk. rosenkål
  • 2 mellemstore løg
  • 5 stilke frisk timian
  • 2 stk. stjerneanis
  • 4 hele nelliker
  • 10 peberkorn

Fremgang

Start med at sætte gåsesuppen over, da den skal stå og simre i ca. 2 timer. Læg gåselår og gåseskrog i en gryde og hæld 2,5 l. koldt vand over. Lad det koge langsomt op ved svag varme, og skum urenheder fra undervejs med en suppe- eller hulske. Suppen skal herefter simre under låg og ikke bulderkoge, så hold øje med den. Skær alle grøntsagerne ud i grove stykker (husk at gemme knoldselleri og gulerødder til fyld) og skyl timianen grundigt. Skær suppefyldet ud i små tern på ca. 1×1 cm. og stil dem til side i lidt koldt vand Når din gåsesuppe har simret en time, tilsættes de groft udskårne grøntsager og krydderierne, og suppen simrer videre i yderligere en time under låg.

Mens gåsesuppen simrer laver du matzebrødene. Rør alle ingredienserne sammen, indtil dejen samler sig og bliver fast. Tilføj gerne lidt ekstra vand hvis du synes at det er nødvendigt. Dejen deles i seks portioner, som hver især rulles til små kugler. Tryk kuglerne flade og rul dem helt tyndt ud. Prik de ubagte brød med en gaffel, så de ikke hæver under bagningen. Bag brødene i 4-5 minutter v. 250  ͒ indtil de er gyldne og sprøde.

Når alle brødene er bagt færdige og afkølet, laver du matzebollerne. Start med at knuse matzebrødene groft. Det gør ikke noget, at raspen bliver lidt ujævn, da det giver en god struktur til de færdige matzeboller. Bland matze-raspen og resten af ingredienser sammen og stil dejen på køl i en halv times tid, så den bliver lidt mere fast og er lettere at forme. Når dejen er blevet kold formes den til kugler på ca. 2-3 cm. Det gør du lettest med våde hænder, så dejen ikke klistrer for meget til hænderne. Matzebollerne simres i saltet vand i ca. 10 min. Hold øje med at det ikke koger, da bollerne kan risikere, at gå i stykker.

Når suppen har simret i to timer og gåselårene er blevet møre, tages de op og kødet plukkes. Sigt suppen gennem en fintmasket si, og kog den ¼ ind, eller til den smager kraftigt. Smag suppen til med salt og peber. Når du synes, at suppen smager godt, tilsættes de udskårne gulerødder og knoldselleri samt matzeboller og det hele simrer i 2-3 min.

Server den varme gåsesuppe med de færdige matzeboller, det plukkede gåsekød og grøntsagerne.

Follow my blog with Bloglovin




Der er ingen kommentarer - endnu.

Send