Pasta primavera – en vegetarisk pastaret

Pasta primvera – vegetarisk pastaret

Nu er foråret for alvor kommet og derfor får du her en opskrift på en vegetarisk pastaret, med nogle af de nye forårsgrøntsager.

Retten hedder pasta primavera og er en simpel og hurtig omgang pasta, som passer perfekt til årstiden.

Min version af pasta primavera blev lavet med nye gulerødder, forårsløg, fennikel og friske ærter, som sauteres i smør, og til sidst vendes med revet parmesan. Desuden skrællede jeg tynde strimler af rå courgette, squash, zucchini, eller hvad man kalder dem, som jeg marinerede kort, og pyntede af med til sidst.

Pasta primavera kan kort oversættes til forårspasta – og det er præcis hvad det er! Retten består nemlig af en masse af de nye grøntsager, som foråret byder på. Denne vegetariske pastaret er egentlig mest af alt et princip, som du kan bruge sammen med mange andre grøntsager. Prøv for eksempel at bruge tynde strimler af grønne asparges i stedet for ærterne. Du kan også bruge romanesco eller blomkål i små buketter, som du rister i smør – det smager fantastisk!

Så betragt den her opskrift som en slags inspiration, som du kan bruge til andre vegetarisk pastaretter.

Til retten skal du bruge pastatypen tagliatelle eller fettuccini. Nedenunder får du en opskrift på den hjemmelavede version, men hvis du skal skynde dig, så køb endelig den friske variant i en god kvalitet.

Opskrift på pasta primavera – en vegetarisk pastaret

Opskriften er beregnet til 4 personer.

Ingredienser

Hjemmelavet pasta

  • 400 g. hvedemel
  • 4-5 æggeblommer
  • 2 hele æg
  • en knivspids salt

Pasta primavera

  • 200 g. bælgede ærter
  • 4 nye gulerødder
  • 1/2 bundt nye løg, eller 1 bundt forårsløg
  • 1 courgette (jeg brugte selv en gul, da den pynter flot)
  • 1 fennikel
  • 1 fed hvidløg
  • 75 g. smør
  • 1 spsk. god olivenolie
  • saft og skal fra en 1 citron
  • 150 g. revet parmesan, eller anden hård og salt ost – prøv eventuelt Arla Unikas Havgus!
  • salt og friskkværnet peber

Fremgang

Hjemmelavet pasta

Hvis du vil lave din pasta selv, så start med den.

I en stor skål røres mel, salt og æg sammen, indtil dejen er nogenlunde samlet. Hvis pastadejen ikke vil samle sig helt, så kom en spsk. vand i og ælt lidt videre. Hæld dejen ud på køkkenbordet og ælt den indtil den samles helt. Pak den grundigt ind i køkkenfilm, og læg den på køl i en times tid – det gør, at pastadejens gluten slapper af og dejen lettere at rulle ud. Det er især vigtigt at lade pastadejen hvile hvis du ruller den ud i hånden, da den ellers vil være ret genstridig. Hvis du derimod har en pastamaskine, så kan du køre den i gennem den første indstilling et par gange for at hjælpe den på vej.

Sådan laver du hjemmelavet pasta til vegetarisk pasta primavera

Kom salt og mel sammen

Sådan laver du hjemmelavet pasta til vegetarisk pasta primavera

Rør æggeblommer og de hele æg i

Sådan laver du hjemmelavet pasta til vegetarisk pasta primavera

Saml dejen

Sådan laver du hjemmelavet pasta til vegetarisk pasta primavera

Ælt dejen indtil den er samlet helt

Hvis du har en pastamaskine, så ved du sikkert allerede hvordan man ruller en pastadej ud, så den gennemgang vil jeg spare dig for. Hvis du til gengæld ikke ejer en pastamaskine, så kan du stadigvæk rulle din pastadej ud i hånden – det tager blot lidt længere tid og lidt mere knofedt, men det var sådan mama gjorde i det gamle Italien! Nedenfor forklarer jeg hvordan du kan gøre det med en kagerulle og lidt armkræfter.

Når din pastadej har hvilet i ca. 1 time, så tager du den ud af køleskabet. Del dejen i fire lige store dele og drys dem med lidt mel på begge sider. Bank stykkerne flade med kagerullen og rul dem ud i en rektangulær form på ca. 10×20 cm. Fold den ene ende 1/3 ind over dejen og den anden del lige sådan. Rul stykket helt fladt igen, indtil det har samme form som før. Dejen er ret elastisk, så det hjælper at holde lidt i enden af dejen med en flad hånd, imens du ruller med den anden. Gentag dette trin ca. 3 gange, eller indtil pastadejen føles og ser ensartet ud i strukturen.

Sådan laver du hjemmelavet pasta til vegetarisk pasta primavera

Rul dejen ud og fold den ind over sig selv

Sådan laver du hjemmelavet pasta til vegetarisk pasta primavera

Rul pastadejen ud igen

Herefter ruller du bare dejen tyndt ud indtil den er ca. 3-4 mm. – husk at holde i den ene ende mens du ruller! Når du har rullet alle 4 stykker dej ud, ruller du dem hver især sammen på den lange led og skærer pastaens ud i tynde strimler – de skal være ca. 1 1/2-2 cm. tykke.

Sådan laver du hjemmelavet pasta til vegetarisk pasta primavera

Rul pastadejen sammen og skær den ud i tynde strimler

Sådan laver du hjemmelavet pasta til vegetarisk pasta primaveraSæt en stor gryde med vand over og begynd at ordne grøntsagerne.

Pasta primavera – selve retten

Skræl gulerødderne og del dem på langs. Skær herefter tynde, skrå skiver der er ca. 5 cm. lange Skær de nye løg eller forårsløg på samme måde – brug også toppen af forårsløget. Hak fenniklen helt fint.

Pasta primavera er en vegetarisk pastaret, som er perfekt til forårets mange grøntsager

De nye forårsgrøntsager: Fennikel, squash, gulerødder, ærter og løg

Del courgetten på langs og fjern den bløde del i midten, hvor kernerne sidder. Det gøres lettest med en teske. Skræl herefter tynde skiver med en kartoffelskræller – det er lettest hvis du bruger den slags, som har et løst hoved. Put de tynde skræller af courgette i en skål og stil dem til side.

Pasta primavera er en vegetarisk pastaret, som er perfekt til forårets mange grøntsager

Skræl courgetten med en kartoffelskræller

Riv citronskallen og pres saften fra citronen.

Riv også hvidløgsfeddet på rivejern, put det i en lille skål og stil til side.

Riv ligeledes parmesanen og stil til side.

Nu er du klar til at gå i gang!

I en gryde varmes smør og halvdelen af olivenolien ved middelhøj varme. Når smørret har bruset af, sauteres gulerødder, løg og fennikel i 1 min. Tilsæt 2/3 citronsaft og al citronskallen. Krydr med friskkværnet peber og en anelse salt, og lad det hele stege videre i 1 min. Skru ned for varmen, så det lige akkurat simrer.

Når vandet koger, kommer du først en 1/2 spsk. salt i vandet, og derefter pastaen. Pastaen skal være al dente og skal kun koge i ca. 2-3 min., så hold øje med tiden!

Imens pastaen koger, marinerer du de tynde courgettestrimler. Kom resten af olivenolien og citronsaften op i skålen, krydr med lidt salt og peber og rør forsigtigt rundt, så alle courgettestrimlerne bliver dækket.

Sigt pastaen når det er kogt færdigt, men gem ca. 1 dl. af kogevandet – det skal du bruge til at jævne retten med. Skru op for grøntsagerne, og kom lidt af kogevandet i gryden. Kom de bælgede ærter og det revne hvidløg i og rør rundt. Sluk for varmen, kom parmesan i og rør godt rundt, indtil at det har en ensartet konsistens.

Kom pastaen op i gryden og rør det hele sammen. Smag på retten for at se om den mangler en anelse salt og peber.

Server straks og pynt gerne med lidt friske krydderurter – evt. basilikum.

Pasta primavera er en vegetarisk pastaret, som er perfekt til forårets mange grøntsager

Server den færdige pasta primavera straks!




Der er ingen kommentarer - endnu.

Send