Rimmet makrel med råsyltede rabarber, peberodsmayonnaise og rugbrødssmuld

Rimmet makrel med pebberodsmayonnaise, råsyltede rabarber, persilleolie og rugbrødssmuld

At rimme fisk er en gammel konserveringsmetode, der i princippet er det samme som at sprænge kød. Rimmet makrel bliver til, når den drysses med salt og sukker og trækker i køleskabet i et par dage, alt efter tykkelse. Metoden sikrer ikke blot konservering, som var hensigten i gamle dage, men også at fiskens kød bliver mere fast og smagfuldt. Når man serverer makrel som sushi er det stort set den samme metode, bortset fra at der ud over salt og sukker også anvendes sake.
Når rimmet makrel tilberedes som i denne opskrift, er det et dejligt frisk og råt indslag, som endda passer rigtigt godt som forret til sommeraftenerne!

Makrel en rigtig sund fisk, rig på B-vitamin og Omega-3-fedtsyrer, og desuden indeholder den færre tungmetaller, end nogle af dens andre artsfæller (for en samlet oversigt over fiskens sammensætning, kan du klikke her). Netop derfor anbefales det også, at den spises to gange om ugen. Uanset om man har lyst til at spise makrel to gange om ugen eller ej, så synes jeg under alle omstændigheder, at du skal prøve den her opskrift på rimmet makrel!

Makrel er en fed fisk og derfor skal den komplimenteres af noget sødt, syrligt, stærkt, grønt og knasende! Derfor har jeg valgt at kombinere den med råsyltede rabarber, peberrodsmayonnaise, persilleolie og rugbrødssmuld. Den søde og syrlige smag fra de råsyltede rabarber er med til at parfumere og afbalancere makrellen, hvor peberrodens stærke smag skærer gennem den fede fisk (bare tænk på wasabi til sushi). Persilleolien giver en let frisk og grøn smag. Rugbrødssmulden er både med til at give retten en let bitter smag, og et let sprødt element.

Besøg Raavares faccebook-side for at se flere billeder af processen og giv et like!

Opskriften er beregnet til 4 personer som forret.

Ingredienser

Rimmet makrel

  • 4 hele makrelfileter uden ben (ca. 400 g i alt)
  • 12 g fint salt
  • 12 g sukker

Råsyltede rabarber

  • ¼ portion råsyltede rabarber – se opskrift her

Peberrodsmayonnaise

  • 4 dl. vindruekerneolie (2 dl. til peberrodsmayonnaise og 2 dl. til persilleolie)
  • 2 æggeblommer
  • 1 spsk. god hvidvinseddike eller citronsaft 
  • 1 spsk. fintrevet frisk peberrod
  • 1/4 tsk. salt 
  • 1/4 tsk. friskkværnet peber

Persilleolie

  • ¼ bundt bredbladet persille
  • ½ spsk. olivenolie

 Rugbrødssmuld

  • 2 skiver godt rugbrød 
  • 1/4 tsk. salt
  • 1/4 tsk. friskkværnet peber

 

Udstyr

  • Blender 
  • Fiskebenspincet
  • 1 stk. kaffefilter
  • En lille dressingflaske 
  • Vakuumpakker (er ikke strengt nødvendig, men rar at have) 

Fremgang

Hvis du er gør det selv-typen, ligesom jeg er, og ikke har fået din fiskehandler til at skære dig et par flotte makrelfileter, så se denne video om hvordan det skal gøres.

Når du ordner dine rå makrelfileter er det ekstra vigtigt, at du får fjernet alle benene – de er nemlig ikke rare at få galt i halsen. Det gøres lettest ved at bruge en lille fiskebenspincet og mærke efter med fingrene og trække dem ud i retningen af benet, så du undgår at ødelægge kødet. Benene sidder i en lige række oppe fra hovedet og ned til ca. på midten af fileten. Hvis du ikke har en fiskebenspincet, kan du sagtens bruge en ganske almindelig pincet, men husk at vaske den grundigt, både før og efter brug.

Når de fire makrelfileter er klar, skal de rimmes! Drys dem med salt og sukker og vakuumer dem efterfølgende (hvis du ikke har en vakuumpakker, så kan du blot bruge almindelig køkkenfilm – bare sørg for, at det slutter tæt omkring makrelfileterne). Læg makrelfileterne på køl i 3-4 dage – hvis du har travlt vil jeg tro, at to dage også kan gøre det. Imens makrelfileterne ligger på køl og rimmer, bliver kødet mere fast og lækkert at spise.

Hvis du ikke allerede har lavet en omgang råsyltede rabarber, så lav dem lige efter at du har rimmet makrellerne. De råsyltede rabarber må nemlig gerne stå og trække i to dage.

Persilleolien laves ved først at skylle persillen grundigt (det gøres lettest ved at lægge den plukket persille i en skål med vand, så jorden lægger sig på bunden af skålen). Blancher persillen kort og tør den grundigt af. Varm vindruekerneolien op (den skal ikke være rygende varm) Blend den herefter persille og olie sammen i omkring 7-8 minutter. Sigt den grønne olie gennem kaffefilteret og lad den trække på køl i et døgn.

Til peberrodsmayonnaisen tages æggeblommerne ud fra køl ½ time før brug, så de kan temperere lidt. Blend æggeblommer, salt, eddike og den fintrevet peberrod sammen først. Kom herefter vindruekerneolien i lidt ad gangen, mens du blender videre indtil mayonnaisen bliver tyk. Hæld den færdige peberrodsmayonnaise over på en lille dressingflaske, og lad den trække på køl i et par timer, så peberroden giver smag til mayonnaisen. Hvis du ikke har en dressingflaske, kan du folde et kræmmerhus af bagepapir, fylde det med peberrodsmayonnaisen og klippe et lille hul for enden.

Rugbrødssmulden laves ved at smøre rugbrødsskiverne med olivenolie, krydre dem med salt og riste dem i ovnen til de er helt sprøde. Herefter knuses de til groft pulver i blenderen.

Når makrelfileterne har rimmet færdig, fjernes skindet og fileterne dele på langs. Skær dem bagefter ud i mindre stykker (evt. lidt skråt, som på billedet).

Anret forretten ved først at drysse en bund af rugbrødssmulden på tallerkenen. Læg de rimmede makrelstykker ovenpå, dryp lidt persilleolie på hvert stykke og top af med et par råsyltede rabarber. Slut af med at lave små dutter af den færdige peberrodsmayonnaise.

Rimmet makrel med pebberodsmayonnaise, råsyltede rabarber, persilleolie og rugbrødssmuld

Et nærbillede af den rimmede makrel




Der er ingen kommentarer - endnu.

Send