Valnøddetærte er lig med efterår og indendørsvejr! Og denne version er perfekt til en hjemmeaften, hvor der rigtig skal hygges igennem og man ved, at det først feder i morgen.
Jeg har længe gerne ville lave en opskrift med kondenseret mælk, som koges i egen dåse og transformeres til den lækreste, cremede og lidt saltet karamel – også kaldet dulce de leche.
Valnødder, kondenseret mælk og cognac
Jeg har været så heldig at få fingrene i nogle virkelig lækre og store valnødder fra min svigermors have, hvor hun har et kæmpe stort valnøddetræ stående, som har givet godt med valnødder i år. De skal da kombineres med kondenseret mælk og cognac og forvandles til en tærte med tyngde i.
Cognac, kondenseret mælk og valnødder passer nemlig perfekt sammen. Cognacens søde og fadlagret smag lægger sig godt op ad valnødderne og sammen med den søde, kondenseret og karamelliseret mælk bliver det syndigt godt! Det er ikke just en slanketærte, så inviter endelig nogle venner eller familie til at hjælpe dig med at spise den.
Denne valnøddetærte er ret let at lave og kræver hverken at du er mesterbager eller deltager i Den store bagedyst – så det er bare med at komme i gang! Der er kun en svær ting ved at bage denne valnøddetærte og det er, at den skal køles af i et par timer.
Regn med at tærten rækker til ca. 10 personer.
Ingredienser
Fyldet til din valnøddetærte
- 300 g valnøddekerner
- 2 dåser kondenseret mælk
- 2 stængler vanilje
- 5 hele æg
- 1 dl. god cognac
Dejen til din valnøddetærte
- 250 g. mel
- 200 smør
- 1 knivspids salt
- 1 dl. iskoldt vand
Fremgang
Karamel af kondenseret mælk – også kaldet dulce de leche
Start med at koge de to dåser kondenseret mælk, så de bliver til forvandlet til den lækreste karamel – dulce de leche. Sæt dem i en gryde, dæk dem med vand og lad simre under låg i 2 timer. Det er vigtigt, at dåserne er dækket af vand tiden og at de ikke bulderkoger, da du ellers risikerer at de kan eksplodere – det vil du ikke have!
Så hold øje med dem og hæld lidt vand på undervejs.
Efter de to timer er gået tages dåserne op af vandet og køles helt af. Nu kan du åbne dem og betragte den fantastiske karamel – prøv at lade være med at spise det hele.
Tærtedejen
Skær smørret ud i små terninger og sæt dem på køl sammen med melet i en times tid, så det hele bliver helt koldt.
Smuldr smørret ud i melet indtil det er helt grynet. Kom herefter salt og det iskolde vand, og saml dejen nænsomt. Læg tærtedejen på et stort stykke husholdningsfilm, mas den flad (ca. 4 cm.) og pak den godt ind. Læg tærtedejen på køl i ca. 2 timer – det gør at dejen er lettere og arbejde med og ikke trækker sig så meget samme under bagningen.
Når tærtedejen er blevet helt afkølet og samlet, drysses den med mel og bankes flad med en kagerulle. Rul den ud til ca. 1/2 cm. i tykkelsen og læg den ned i en 20 cm. bred springform. Dejen kommer til at gå en del ud over kanten og det er også meningen, da du trimmer tærten når den er bagt færdig.
Fyldet til din valnøddetærte
Skrab den karamelliseret, kondenseret mælk ud af dåserne og pisk den sammen med æggene, vaniljen og cognacen indtil at det bliver en pæn og ensartet masse. Kom de hele valnøddekerner i og hæld op i springformen med tærtedejen.
Sæt valnøddetærten i ovnen og bag tærten ved 170°C i ca. 50 min. Tærten er færdig, når du kan stikke en kniv ned i midten og der ikke hænger så meget med, når du trækker den op igen.
NU KOMMER DET SVÆRE!
Lad tærten køle helt af i køleskabet før du skærer i den. Jeg lod min står natten, men mon ikke et par timer i køleskabet også kan gøre det?
Der er ingen kommentarer - endnu.
Send