Jeg elsker hummus! Det er en af de ting som jeg aldrig bliver træt af og kan blive ved med at spise igen og igen. Hummus er en af de retter, eller tilbehør, som jeg altid laver, når jeg har tørret kikærter eller en dåse kikærter i overskud.
I det hele taget elsker jeg arabisk og mellemøstlig mad, hvilket nok skyldes min kære mor og far, som begge har lavet rigtig meget arabisk og mellemøstlig mad igennem hele min barndom. Faktisk så meget, at traditionelt dansk mad næsten var eksotisk, når vi en gang i mellem fik det.
Hummus er også billigt og nemt lave, og så er det til med sundt. Kikærter er nemlig fyldt med protein, jern og gode fibre – hvis du går op i sådan noget. Hummus er lækkert til mange ting, så som smørelse i en sandwich, shawarma eller bare som den traditionelle dip til noget godt brød eller grøntsagsstænger.
Opskrift på hummus med et røget tvist
Selvom jeg elsker den klassiske arabiske hummus med spidskommen, citronsaft, tahina og olivenolie, så har jeg også eksperimenteret med et par forskellige varianter. Denne version indeholder to råvarer, som nok kan opfattes en anelse blasfemisk at blande, men jeg synes, at de passer rigtigt godt sammen!
De to ingredienser er henholdvis kikærter (selvfølgelig) og røget spæk. Det er bestemt ikke en traditionel arabisk opskrift på hummus, men en skøn fusion mellem det danske og mellemøstlige køkken. Faktisk fungerer bælgfrugter, bønner og flæsk fantastisk sammen – bare tænk den franske ret cassoulet, den spanske cocido eller den klassiske danske ret gule ærter og flæsk.
Derfor tænkte jeg også også, at kombinationen ville gå rigtigt godt i en hummus – og det gør den!
Jeg bruger som sagt røget spæk, som jeg fandt på frost i Føtex. Hvis du ikke lige kan finde spæk, så ka du også bruge røget flæsk. Det skal bare skæres ud i lidt mindre tern og koge lidt længere.
Ingredienser
- 500 g. tørrede kikærter
- 500 g. røget spæk (du kan også bruge røget flæsk eller bacon)
- Lidt persille
- 2-3 stilke rosmarin
- 1 usprøjtet citron
- 5 fed hvidløg
- 4 spsk. tahina
- 2 tsk. salt
- 4 tsk. spidskommen
- 1 tsk. tørret chili
- 1 tsk. peber
- Lidt god olivenolie
Fremgangsmåde
Læg kikærterne i blød og sæt dem i køleskabet natten over. Hæld vandet fra og skyl dem før du koger dem.
Skær spækket ud i store tern. Pres citronen for saft og stil det til side. Pluk persillen og gem stilkene.
Kog kikærter, spæk, persillestilke, rosmarin og den pressede citron. Det skal koge i ca. 30-40 min. eller indtil at spækket er mørt.
Stød salt, spidskommen, tørret chili og peber.
Når kikærter og spæk er bløde og mørt, tages persillestilke, citron og rosmarinstilkene fra og det hele blendes sammen med ca. 4-5 dl. af den varme kogevand. Det kan godt være, at du skal gøre det over to omgang, hvis din blender ikke er stor nok. Gem et par hele kikærter til pynt.
Kom de stødte krydderier, hvidløg, tahina og citronsaft i og blend det hele indtil at din hummus er dejlig lind.
Anret din hummus i en skål eller dyb tallerken og smør den rundt med bagsiden af en ske. Pynt af med hakket persille, kikærter, olivenolie og server med noget godt brød.
Der er ingen kommentarer - endnu.
Send