Lasagne kan vel efterhånden godt kaldes for en moderne klassiker i det danske køkken, og den findes med garanti i alle mulige versioner, hvor de fleste nok laves med hakket oksekød. I min udgave bruger jeg som regel en billig udskæring af oksekød, som jeg selv skærer ud i små tern. Det giver kødsovsen en god tekstur og et godt bid!
Hvis du virkelig gerne vil løfte din lasagne et ekstra niveau, så prøv at lave dine egne lasagneplader. Normalt bruger jeg gerne købte pastaplader, når jeg laver lasagne, men når jeg får taget mig sammen til at lave en pastadej, så bliver jeg altid mindet om hvorfor det er umagen værd. Når jeg laver pastaplader til lasagne, ruller jeg dem altid en anelse tykkere end dem man kan købe, da det – ligesom kødsovsen – giver lidt mere bid!
På denne tid af året bugner det med tomater i alle størrelser – så det er bare med at bruge dem, mens de er her! Derfor skal du også lave din egen tomatsovs til denne lasagne. En frisk og hjemmelavet tomatsovs, lavet på solmodne tomater, smager bare meget bedre. Til denne version har jeg valgt at bruge pebertomater, da jeg synes at denne sort af tomat er ret smagfuld.
Opskriften er beregnet til ca. 6 personer.
Ingredienser
Kødsovs
- 1 kg. oksekød (tykkam, bov eller anden billig udskæring)
- 200 g. bacon
- 1 kg. friske pebertomater, men lav gerne en blanding efter eget ønske
- 200 g. løg
- 200 g. gulerødder
- 200 g. bladselleri
- 2 fed hvidløg
- 4-5 stilke frisk timian
- 2 stk. laurbærblade
- 2 stk. stjerneanis
- 2 spsk. tomatpuré
- 2 dl. hvidvin
- 1 spsk. citronsaft eller rødvinseddike
- 3 spsk. olivenolie
- salt og friskkværnet peber
Lasagneplader
- 400 g. hvedemel
- 4 æggeblommer
- 2 æg
- en knivspids salt
Bechamelsovs
- 50 g. smør
- 3 spsk. hvedemel
- 4 dl. sødmælk
- ¼ tsk. reven muskatnød
- 150 g. revet parmesanost
- 80-100 g. frisk mozzarella
Udstyr
- en pastamaskine
Fremgang
Start med at lægge timianen i en skål med rigeligt vand, så jordresterne kan falde til bunds. Lad timianen ligge i vandet i ca. 5 min. Herefter kan den tørres, plukkes og hakkes.
Skær tomaterne ud i grove stykker. Hak ligeledes løgene groft. I en tykbundet gryde sauteres løgene i en spiseske olivenolie, indtil de er gennemsigtige. Skub de bløde løg lidt til side og steg tomatpuréen af i et minuts tid. Tilsæt tomater, timian, laurbærblade og hvidløg og krydr med salt og peber. Knus de hele stjerneanis i en morter eller krydderikværn, tilsæt pulveret og steg videre indtil det begynder at dufte. Hvis du har købt tomater med stilk, så tilføj gerne stilkene, da de giver en god smag til retten. Hæld hvidvinen over og lad det koge igennem i et par minutter. Læg låg på og lad tomatsaucen simre i ½ time.
Imens tomatsaucen simrer, skæres oksekødet og baconen ud i små tern (ca. 1×1 cm.). Gulerødderne rives på et rivejern, og bladsellerien hakkes fint. Fat en stor stegepande og steg baconen af i 1 spsk. olivenolie indtil det er let sprødt. Tag baconen af panden, og steg oksekødet af i det resterende fedt. Steg kødet af i flere portioner, så du beholder en god varme på panden. Kødet er stegt færdigt, når det har fået en god mørk stegeskorpe. Når du er færdig med med kødet, steges de revne gulerødder og bladselleri. Krydr både kød og grøntsager med salt og peber.
Fjern eventuelle tomatstilke og laurbærblade fra tomatsaucen og blend den. Bland det stegte kød og grøntsager i den blendede tomatsovs, og lad det hele simre indtil kødet er helt mørt. Det tager ca. en times tid.
Imens kødsaucen simrer, laves pastadejen til lasagnepladerne. I en stor skål blandes mel, salt og æg, indtil dejen er samlet og ensartet – tilsæt eventuelt en smule vand, hvis dejen ikke samler sig ordentligt. Pak pastadejen ind i køkkenfilm og læg den på køl i en times tid.
Når pastaen har hvilet færdig skæres den i fire dele. Hver del trykkes flad og køres igennem pastamaskinen, til du når til indstilling 6. Sørg for at dine pastaplader bliver så brede som maskinen tillader. Fold eventuelt dejen ind over sig selv, og kør den igennem den første indstilling et par gange, hvis den er for smal.
Stryg mel på hver side af dine friske pastaplader, så de ikke klistrer sammen.
OBS! Du kan sagtens lave dine lasagneplader i forvejen, så skal de bare strøs med rigeligt mel, pakkes ind i køkkenfilm og lægges i køleskabet.
Bechamelsovsen laves ved først at smelte smørret. Rør melet i det smeltede smør og lad det bage i et par minutter ved lav varme, så den værste melsmag aftager. Hæld mælken i imens du rører, og lad bechamelsovsen simre i 10 minutters tid. Smag på sovsen – hvis den stadig smager af mel, så lad den simre videre. Riv muskatnød i, og kom så den revne parmesan i. Rør det hele sammen og stil den til side.
Når din kødsovs er klar og kødet er mørt smages den til med en smule citronsaft eller god rødvinseddike.
Find et godt ildfast fad og læg først et lag af lasagneplader, så et lag kødsovs og herefter et lag bechamelsovs. Sørg for at komme helt ud til kanten med bechamelsovsen, så dine lasagneplader ikke tørrer ud i ovnen. Fortsæt indtil der ikke er mere, og top til sidst af med skiver af frisk mozzarella. Bag lasagnen på 175°C i en halv times tid og giv den herefter et par minutter på 225°C, så toppen bliver dejlig sprød.
Nu kommer det svære! Lad lasagnen hvile i 10 min. før at du skærer i den, så den kan nå at sætte sig lidt. Server den eventuelt med en grøn salat, eller nyd den som den er.
Mums! Lavede den til meget tilfredse og mætte gæster i weekenden! Det bliver helt sikkert en klassiker herhjemme!
Hvor skønt, Maria! Jeg er glad for, at du og dine gæster var tilfredse.