Sidste sommer var jeg på ferie i Singapore, hvor jeg fik serveret den singaporeanske hofret: Singapore Chilli Crab (og ja, det staves Chilli Crab og ikke Chili Crab, som man normalt vil gøre). Retten er i sig selv en rimelig simpel skaldyrsret med en tyk, smagfuld og lettere stærk tomatsovs. Til Singapore Chilli Crab serveres der traditionelt små, bløde brød, som af alt mest smager som og ligner danske fødselsdagsboller. Det lyder måske lidt mærkeligt, men det fungerer rigtigt godt sammen med den smagfulde sovs. Man kan selvfølgelig sagtens erstatte de luftige boller med noget andet lækkert, lyst brød. Så længe at du har noget at dyppe i den skønne tomatsovs, så er du godt kørende.
Hvis retten skal strække sig lidt yderligere, er det også en mulighed at servere ris til.
Singapore Chilli Crab er en skøn og smagfuld ret, som faktisk er ret let at lave. Den er til gengæld lidt af et svineri at spise, så forsyn dig med en masse servietter og nogle gæster som ikke er bange for at spise med fingrene.
Til retten skal du selvfølgelig bruge krabbe. Jeg købte selv hele og levende krabber fra min fiskehandler og supplerede med en stor krabbeklo pr. person. De hele krabber giver en god smag til retten og får også retten til at se spektakulær ud, men hvis der kun er krabbekløer hos din fiskehandler, så køber du selvfølgelig bare det.
Opskriften er beregnet til 4 personer.
Ingredienser
Singapore Chilli Crab
- 4 store krabbekløer
- 2 hele krabber
- 4 løg
- 1 fed hvidløg15 g. chili (jeg brugte habanero, som er en ret stærk chili)
- 600 g. friske tomater – eventuelt små pebertomater (eller 2 dåser flåede tomater)
- 2 spsk. tomatpuré
- 2 spsk. rejepasta
- ½ dl. sojasauce
- ½ dl. riseddike eller citronsaft
- 3 spsk. sukker
- 2 tsk. majsstivelse
- 1 æg
- 1 bundt koriander til pynt
Boller
- 450 g. hvedemel
- 15 g. gær
- 4 dl. sødmælk
- 1 spsk. salt1 spsk. sukker
- 75 g. smør
- 1 æg til pensling
Fremgang
Bollerne
Hvis du vil lave dine egne boller, så start med at sætte dejen over. Det er klart lettest hvis du laver dejen i en røremaskine, men du kan selvfølgelig også gøre det i hånden. Rør mælk, gær og sukker sammen, til gær og sukker er helt opløst. Kom melet i lidt ad gangen og rør dejen sammen. Kom herefter salt og smør i, og rør videre indtil dejen er samlet og glat. Stil dejen på køl i ca. 1 time eller til dagen efter.
Når du er klar til at bage, tages dejen ud fra køleskabet og formes til små boller. De skal ikke være meget større end at du kan have dem liggende i håndfladen (ca. 45-50 g. pr. bolle). For at få bollerne helt glatte, strækker du kanterne ind under hver bolle. Placer alle bollerne i et smurt ildfast fad, så der er lidt mellemrum imellem dem, og lad dem hæve i ca. 1 time ved stuetemperatur, under et fugtigt viskestykke.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg, pak fadet ind i stanniol og bag bollerne ved 175°C i 25 min. Staniolen skal slutte helt tæt omkring fadet, så bollerne nærmest dampes. Tag fadet ud, fjern staniolen og bag dem yderligere 10 min. indtil de er gyldne.
Singapore Chilli Crab
Hvis du selv laver din egen tomatsovs, så start med sætte den over. Halver alle tomaterne og kom dem op i en kasserolle. Hvis der er stilke på tomaterne, så kom gerne dem med, da de giver en god smag til tomatsovsen. Lad tomaterne simre i ca. ½ time, fjern herefter tomatstilkene,og blend så tomatsovsen.
I mellemtiden forberedes krabberne og krabbekløerne. Køber du hele krabber hos din fiskehandler, så er de levende og du skal derfor først aflive dem.
Det gøres lettest ved at placere krabben på ryggen og finde mellemrummet mellem halen og bugen – det ligner en trekant. Stik en skarp, spids kniv eller skruetrækker ind her! Flæk herefter krabben på midten med en stor kokkekniv. Efter at du har aflivet den udskiller den lidt forskellige væsker (som ikke smager alt for godt), så læg den ned i vasken og lad dem dryppe lidt af.
Hvis du ikke er frisk på en gang skaldyrsdrab på køkkenbordet, så få din fiskehandler til at gøre det. Alternativt kan du komme dem levende i spilkogende vand, men så vil de førnævnte væsker desværre blive tilberedt sammen med krabben, hvilket ikke er optimalt for smagen.
Krabbekløerne skrubbes let og deles i to ved “albueleddet”. Slå kløerne let med bagsiden af en stor kokkekniv, så de lige akkurat flækker, men ikke deles helt. Det gør at saucen kan trænge ind i kødet, når de tilberedes senere.
Hak løg, hvidløg og chili groft og blend det til en puré. Bland de øvrige ingredienser sammen undtagen ægget. Fat en tykbundet gryde og steg løg- og chilipuréen i to spsk. olie ved middel varmen indtil den bliver mere tør og dufter dejligt. Tilsæt blandingen med de øvrige ingredienser og lad det hele simre i fem minutters tid. Hæld herefter den blendede tomatsovs eller dåsetomater i og lad det hele simre i yderligere fem minutter. Smag på sovsen og kom noget mere soja eller chili i, hvis du synes den mangler det. Når sovsen er klar kommes krabber og krabbekløer ned i og de koges ved middelhøj varme i 8-10 minutter alt efter størrelse.
Når krabbekløerne er færdige, skruer du ned for varmen, kommer ægget i og rører godt rundt. Ægget gør retten mere luftig og cremet. Sørg for at sovsen ikke koger når du kommer ægget i, da du ellers bare vil ende med en gang røræg i din Singapore Chilli Crab!
Anret retten på et fad, pynt med friske koriander og server den med de friskbagte boller, en bunke af servietter og en iskold øl!
Der er ingen kommentarer - endnu.
Send