Riesling tema – fem flasker fra fire lande

dsc_0233
Riesling, Alsace, Domäne Wachau, Georg Breuer, Leon Beyer, hvidvin
Fem flasker riesling fra fire lande

Sidste gang vi i vinklubben samledes til endnu en fornøjelig aften, var der fokus på den grønne drue – riesling. De fleste kender nok til hvidvine lavet på riesling og har sikkert også smagt et par stykker. 

Rieslingvine kan variere i duft og smag fra det helt søde, hvor abrikos og fersken er at finde, til det mineralske, hvor sten og skifer er fremtrædende, og til en umiskendelig kemisk duft, hvor petroleum og gummi ikke er til at komme uden om. Kort sagt kommer riesling i mange former. 

Traditionelt plejer riesling at blive serveret til retter med fisk eller skaldyr, samt retter der er stærke eller krydrede, som vi kender dem fra det sydøstasiatiske køkken. Vinen egner sig bestemt også til grill, hvor den fungerer godt sammen med grillet fisk, skaldyr eller kylling. Dog kan man også servere visse af de mere modne af vinene til lidt tungere retter, hvor der er lidt mere karakter. Jeg serverede f.eks. flammenkuchen (en slags tynd alsacisk pizza m. løg, bacon og creme fraiche) til forret, hvilket bestemt var en god kombination. 

Til denne vinklub havde vi samlet i alt fem styks Riesling fra fire forskellige lande. De to første var oversøiske fra USA. Derudover var der en fra Østrig, en fra Tyskland og en fra Frankrig. 

2011 Arcturos, Black Star Farms (købt hos americanwine.dk til ca. 150 kr.) 
Den ene af de to oversøiske var denne fra Black Star Farms. 
I næsen var der en klar duft af grønne æbler, og en anelse abrikos, samt fersken. I munden gik de samme noter fra grønne æbler og abrikos igen. Vinen manglede dog syre og var en anelse for sød i dens afslutning til vores smag. Den var i det hele taget ikke synderligt raffineret vin. 

2011 Foxrun, Finger Lakes (købt hos americanwine.dk til ca. 150 kr.)
Den anden af de to oversøiske, var i modsætning til den første, en lidt mere interessant en af slagsen. 
I næsen var der en duft af læder og tørrede krydderurter, som timian og salvie. Desuden var der noter af tang og en anelse af den velkendte petroleum. I munden gik læderet igen, samt en smule animalsk antydning. Vinen manglede en smule kompleksitet, men var alt i alt en simpel og lækker vin, jeg ikke ville være ked af at servere. 

2007 Georg Breuer, Terra Montosa, Rhiengau
Denne tyske udgave havde et af de særtegn, som typisk præger de lidt ældre Riesling. Dette særtegn er en umiskendelig duft af petroleum, der faktisk anses for at være en fejl i vinen, men som nydes af mange. Uanset fejl eller ej, synes jeg personligt, at denne duft kan give en interessant oplevelse. 
I næsen var der udover et petroleumsstrejf, også søde honningnoter at finde, i retning af dessertvin. Derudover havde den et ganske let floralt præg. I munden var den igen sødlig og meget lækker, dog manglede der en anelse krop.

2010 Domäine Wachau, Singerriddel, Smaragd (købt hos Kjær Sommerfeldt til 189 kr.)
Aftenens østrigske version var en frisk og mineralsk en af slagsen. Riesling (og også Grüner Veltliner) fra Østrig er typisk kendetegnet ved netop at være mineralsk, dvs. smage og dufte af bl.a. sten og skifer. 
I næsen havde den, udover en signifikant duft af sten, også en smule kemisk toner i retning af skosværte. Desuden havde den også en dejlig frisk duft, af græs og grønne æbler. I munden var der også spor af grønne æbler, men den var også en anelse mere krydret, i retningen af anis. Det er klart en lækker vin, der dog skal holdes kølig og ikke have for lang tid i glasset. 

2003 Leon Beyer, Riesling Grand Cuvée des Comtes d’Eguisheim, Alsace (købt hos vildmedvin.dk til 330 kr.)
Denne noget ældre alsaciske Riesling var godt eksempel på, at hvide vine også kan ældes med ynde. Denne vin bliver kun produceret i gode år, hvor afkastet møder standarden og er derfor også husets topvin.
I næsen var der et klart præg af kemikalier, hvor især benzin og og gummi var fremtrædende træk. Desuden var der også en anelse medicinsk og til slut en smule æbleskrog. I munden var den klar og stilren hele vejen igennem, så boquetten blev bibeholdt under hele smagningen. Der fremkom desuden enkelte noter af tørt træ og nødder, som gik over i mandel og en smule marcipan. En virkelig lækker vin!



Der er ingen kommentarer - endnu.

Send