Det er sommer og derfor er det sæson for en masse dejlige vildtvoksende krydderurter. De skal selvfølgelig bruges så meget som muligt, mens de er der og stadig er friske. Dog er der mulighed for at bevare lidt af den danske sommers dufte og smage til vinteren. Det kan gøres ved flere former for konservering, så som marmelade, syltning, saltning osv.
Saltene er især dejlige at bruge på kød og fisk, som skal på grillen lige nu. De kan dog sagtens gemmes til senere på året, hvor man kan bringe lidt sommer-reminiscens til ens mad. Eddikerne kan for eksempel bruges i dressinger, til salater, eller til at smage varme retter til med.
Ingredienser
- ca. 400 gr. havsalt (ca. 100 gr. til hver slags salt)
- ca. 20 store hyldeskærme
- ca. 70 hybenroser (jeg fyldte en 1/2 literbeholder)
- 10-15 kroner af purløgsblomster
- ca. 40 salvieblomster og salvieblade
- 200 ml. økologisk æblecidereddike
- 200 ml. økologisk, klar lagereddike
- ca. 50 hybenroser
- ca. 40 salvieblomster
- 10 stk. hvide peberkorn
- 2 stk. laurbærblade
Udstyr
- To patentglas på en 1/2 liter
- To flasker med prop eller låg
- En tragt der passer til flaskerne
- 4 stk. plastbeholdere på ca. en 1/2 liter
- En blender
Fremgang
![]() |
Salt og de friske blomster: Hyldeblomster, hybenroser, purløgsblomster og salvieblomster |
De forskellige blomster plukkes fri for diverse grene og andre uønskede ting, så som små insekter og blade. Hyldeblomsterne kan nærmest rystes fri fra selve skærmen. Fyld plastbeholderne med blomster, dæk med salt og lad det trække i et par dage. Jeg lod det stå i en uge. Efter den tid er al væden fra blomsterne trukket ud i saltet og eventuelle kviste kan derved let fjernes.
![]() |
To eddiker: Salvieblomsteddike og hybenroseeddike |
De to slags eddike bringes i kog sammen med fem peberkorn og ét laurbærblad i hver. Jeg brugte æblecidereddiken til hybenroserne og den klare lagereddike til salvieblomsterne.
Der er ingen kommentarer - endnu.
Send