Kryddersalt og -eddike

img_0403
Hyldeblomstsalt, hybenrosesalt, purløgsblomstsalt og salvieblomstsalt

Det er sommer og derfor er det sæson for en masse dejlige vildtvoksende krydderurter. De skal selvfølgelig bruges så meget som muligt, mens de er der og stadig er friske. Dog er der mulighed for at bevare lidt af den danske sommers dufte og smage til vinteren. Det kan gøres ved flere former for konservering, så som marmelade, syltning, saltning osv. 

Jeg har selv kastet mig over at lave krydderurtesalte af hybenroser, salvie-, purløgs- og hyldeblomster, og kryddereddiker af hybenroser og salvieblomster og -blade. 
De forskellige salte blev lavet forholdsvist simpelt, ved at plukke de forskellige blomster og blade og herefter lægge dem i salt en uges tid. Derefter blev det hele blendet og tørret. 
Edikkerne var ligeledes ret simple. Her blev salvieblomster, samt hybenroser fyldt i hver deres patentglas og dernæst overhældt med kogt eddike og sat til at trække i en uge. Derefter blev lagen sigtet, kogt op og hældt på flasker.

Saltene er især dejlige at bruge på kød og fisk, som skal på grillen lige nu. De kan dog sagtens gemmes til senere på året, hvor man kan bringe lidt sommer-reminiscens til ens mad. Eddikerne kan for eksempel bruges i dressinger, til salater, eller til at smage varme retter til med.

Et præcist forhold er svært at angive for de forskellige salte og eddiker, men her er de cirka angivelser, som jeg anvendte:

Ingredienser

Saltene  
  • ca. 400 gr. havsalt (ca. 100 gr. til hver slags salt)
  • ca. 20 store hyldeskærme  
  • ca. 70 hybenroser (jeg fyldte en 1/2 literbeholder)
  • 10-15 kroner af purløgsblomster
  • ca. 40 salvieblomster og salvieblade 
Eddikerne
  • 200 ml. økologisk æblecidereddike
  • 200 ml. økologisk, klar lagereddike 
  • ca. 50 hybenroser
  • ca. 40 salvieblomster 
  • 10 stk. hvide peberkorn 
  • 2 stk. laurbærblade

 

Udstyr

  • To patentglas på en 1/2 liter
  • To flasker med prop eller låg
  • En tragt der passer til flaskerne
  • 4 stk. plastbeholdere på ca. en 1/2 liter
  • En blender   

Fremgang

Saltene 
Salt og de friske blomster: Hyldeblomster, hybenroser, purløgsblomster og salvieblomster

De forskellige blomster plukkes fri for diverse grene og andre uønskede ting, så som små insekter og blade. Hyldeblomsterne kan nærmest rystes fri fra selve skærmen. Fyld plastbeholderne med blomster, dæk med salt og lad det trække i et par dage. Jeg lod det stå i en uge. Efter den tid er al væden fra blomsterne trukket ud i saltet og eventuelle kviste kan derved let fjernes. 

Nu blendes saltet til det er helt fint, og alle blomsterne er helt pulveriseret. Lad saltet tørre helt. Det kan eventuelt gøres i ovnen v. 75-100 (ca. 15-20 min.), eller på en plade i ventileret rum. 
NB: Jeg tilføjede salvieblade til salvieblomsterne efter en uge, da blomsterne alene ikke rigtig afgav smag nok.
Eddikerne

To eddiker: Salvieblomsteddike og hybenroseeddike

De to slags eddike bringes i kog sammen med fem peberkorn og ét laurbærblad i hver. Jeg brugte æblecidereddiken til hybenroserne og den klare lagereddike til salvieblomsterne.

Fyld derpå to patentglas med hver deres blomster og hæld den varme eddike udover. Luk glassene tæt og lad det trække. Eddikerne tager meget hurtigt farver fra blomsterne, og efter en uges tid har blomsterne afgivet en god smag. 
Sigt nu eddikerne, bring dem i kog og hæld dem over på flaskerne, som er blevet skoldet af i forvejen.



Der er ingen kommentarer - endnu.

Send