Syltede figner i sherry og chardonnay

Syltede figner

Så er sensommeren over os og det er sæsonen for figner også. Det skal selvfølgelig udnyttes mens tid er, og jeg har valgt at lave syltede figner. Man kan bruge figner til en del i det søde køkken, bl.a. syltetøj/marmelade, tærter, eller det mere kendte figenpålæg. Jeg er selv så heldig at have adgang til et dansk figentræ, af sorten Bornholmer-figen.

Til denne opskrift har jeg plukket de flotteste figner, uden bløde pletter og skrammer. Dem har jeg tænkt mig at sylte i en lage af chardonnay-hvidvin og sherry. Jeg har valgt de to slags alkohol, da de begge er forholdsvis fadpræget, hvilket jeg tror vil gå godt til fignernes naturlige sødme.

Ingredienser

  • 10 flotte figner, uden bløde pletter, huller osv.
  • 1/2 l. chardonnay
  • 3 dl. sherry
  • 50 gr. sukker
  • Skal og saft af en citron
  • 2 stk. stjerneanis
  • ca. 1 dl. atamon til konservering af glas og syltelagen (1 tsk. til lagen og resten til glasset)
  • 1 stort, eller 2 små, patentglas på 1 liter i alt

Fremgang

Start med at skold fignerne i kogende vand, for at sikre at eventuelle bakterier og.l. elimineres.
Fjern herefter stilkene på fignerne, og skær et kryds i toppen, så lagen kan trænge ind senere.
Skold derefter glasset og stil det med bunden i vejret på et viskestykke.

Hæld nu chardonnay, sukker, citronsaft og -skal, samt stjerneanis op i en kasserolle og giv det et kort opkog. Rør rundt samtidig, så sukkeret opløses hurtigere. Efter lagen har kogt, tilsættes atamon og sherry, og lagen køles af (Obs! Atamonen må ikke kommes i den kogende lage, da den ellers mister sin effekt).

Ryst nu glasset i resten af atamonen, hæld det ud og fyld glasset med de ordnede figner. Hæld den afkølede syltelage ud over til den dækker alle fignerne. Det er vigtigt at de er dækket helt, da der ellers er risiko for mugdannelse.

Stil de syltede figner mørkt og koldt og nyd dem efter behov. Server dem evt. med en råcreme eller flødeskum.




Der er ingen kommentarer - endnu.

Send