Solæg med safran, lavet med vagtelæg

Solæg lavet med safran og vagtelæg 1

Her får du en opskrift på solæg lavet med vagtelæg og smagt til med safran. Solæg er perfekte til en påskefrokost, da de helst skal nydes med øl og snaps!

Solæg skal lægges i saltlage i 2-3 dage for at blive konserveret og trække nok smag  – så start tidligt, så de kan nå at trække og blive flot gule.

Som jeg tidligere har nævnt, så kommer der en lille række af opskrifter til din påskefrokost de næste par dage – så hold øje med raavare.dk, eller smid et ’synes godt om’ på Raavares Facebook-side, så går du ikke glip af noget!

Hvis du gerne vil have lidt mere inspiration til din påskefrokost, så har jeg også samlet en liste over alternative opskrifter, som du kan supplere de klassiske retter med.

Opskrift på solæg lavet med vagtelæg og safran

Solæg er en gammel sønderjysk ret, som i princippet bare er kogte æg, der lægges i en kraftig saltlage, så de kan holde sig længere. Saltet konserverer æggene, men giver dem selvfølgelig også en ret salt smag. Derfor spiser man ægget med sennep og eddike for at balancere smagen. Traditionelt halverer man det hele æg, tager blommen ud, krydrer det med salt, peber, eddike og lidt sennep. Ægget spises i en mundfuld og skylles ned med en snaps eller en god kold øl. Navnet, solæg, stammer fra en omskrivning af de tyske ord sole (saltlage) og ei (æg).

Denne version af solæg laves med vagtelæg, som er mindre og lidt mere pikante. De bliver desuden farvet med safran, så de får en flot gul farve lige til påskebordet! Sørg for at købe noget safran af god kvalitet, da det smager meget bedre. Det skal være hele tråde og ikke støv.

Solæg lavet med vagtelæg og safran - passer perfekt til en julefrokost eller påskefrokost

Den gule og aromatiske saltlage giver en flot farve og smag til vagtelæggene

Når dine solæg har trukket i 2-3 dage er de blevet gule og smager af salt og safran. Du kan vælge at spise dem på den traditionelle måde, som beskrevet ovenfor. Men du kan også lave en creme af blommerne og servere dem lidt mere fancy. Æggeblommecremen er beregnet til alle 24 vagtelæg, så bare divider, hvis du ikke bruger alle solæggene på en gang.

Ingredienser

Safran- og saltlage til solæg

  • 24 vagtelæg
  • 1 knivspids god safran
  • 100 g. salt
  • 1/2 l. koldt vand

Æggeblommecreme

  • blommerne fra vagtelæggene
  • 1 spsk. stærk sennep
  • 2 spsk. god hvidvinseddike, eller anden god eddike (evt. æblecidereddike)
  • 1 spsk. god olivenolie
  • friskkværnet peber efter smag
  • lidt krydderurter til pynt, evt. dild, estragon eller rød skovsyre

Fremgang

Start med at koge vagtelæggene. Læg dem i en gryde med vand og bring vandet til kogepunktet. Skru ned og lad dem simre i 5 min. Skyl æggene under koldt vand og rul dem let på køkkenbordet, så skallen krakelerer. Det gør, at saltlagen og safranen kan trænge ind til æggene.

Solæg lavet med vagtelæg og safran - passer perfekt til en julefrokost eller påskefrokost

Ingredienserne til saltlagen – vand, salt og safran

Rør vand, salt og safran sammen til saltet er opløst.

De kogte og krakelerede vagtelæg lægges i et skoldet patentglas på ca. 1 liter, eller en anden beholder med låg. Hvis du ikke regner med at spise alle æggene til din påskefrokost, så skyl evt. glassene i atamon.

Hæld safran- og saltlagen over vagtelæggene, pres dem ned med et lille glas eller skål og luk låget. Sæt dem på køl og lad dem trække minimum 2-3 dage, men gerne længere. Æggene kan holde sig i ca. 3 ugers tid.

Når du skal servere dem til din påskefrokost, tages vagtelæggene op af saltlagen, pilles og halveres. Blommer tages ud og røres sammen med, sennep, eddike og peber. Tilsæt olivenolien lidt af gangen, så cremen samler sig. Æggeblommecremen fordeles i de halverede æg, pyntes af med lidt krydderurter og serveres med en kold øl eller snaps.

Solæg lavet med vagtelæg og safran - passer perfekt til en julefrokost eller påskefrokost
Der er ingen kommentarer - endnu.

Send