Za’atar – en mellemøstlig krydderiblanding

Zaatar

Sidste sommer havde jeg fornøjelsen af en tur til Palæstina, hvor der selvfølgelig var et væld af kulinariske oplevelser. Nogle af de ting jeg købte med hjem, var blandt andet den mest fantastiske olivenolie jeg har smagt, diverse nødder og en masse krydderier og krydderiblandinger.

En af krydderiblandingerne som jeg købte med hjem var za’atar. Za’atar er både betegnelsen for en mellemøstlig krydderiblanding og en vildtvoksende krydderurt. Blandingen blev serveret på de fleste spisesteder og restauranter, typisk som en slags appetitvækker, eller som en del af en meze. Meze er en blanding af forskellige kolde og lune retter, hvor man først dyppede sit friske pitabrød i olivenolie og dernæst i za’atar.

 

Blandingen består af timian eller oregano (eller en blanding af begge), salt, sesamfrø og sumak (sumak er et rødt krydderi med en syrlig smag). Smagen er en god af blanding af salt, surt, en anelse nøddet, samt tørt og krydret fra timianen. Derfor bruges den ikke bare som appetitvækker, men også som decideret krydderi på kød, pizza osv.
Om der bruges timian eller oregano varierer fra region til region. Samtidig findes der også en del forskellige sorter af planterne, hvilket selvfølgelig også sætter sit præg på krydderiblandingen.

 

Min lokale arabiske grønthandler har altid den færdigblandede udgave stående på hylden, men nogle gange er man heldig, at finde den friske udgave ved siden af de andre krydderurter. Min grønthandler kalder den selv bjergtimian og den ligner til forveksling en lille, bleg udgave af salvie, men har en umiskendelig, og meget stærk smag af timian der nærmest brænder på tungen.

 

Kan du ikke finde lige netop bjergtimian, så brug andre former for timian eller oregano. Krydderurten skal hænge til tørre i ca. en uge, men du skal stadig købe friske krydderurter, da det giver den bedste smag.
Opskriften herunder giver ca. 90-100 gr. færdig blanding, som skal opbevares tørt og mørkt – helst i et glas med låg, eller en plasticbøtte.

Ingredienser til za’atar

  • Et bundt timian eller oregano (ca. 60 gr.)
  • 35 gr. ristede sesamfrø
  • 10 gr. havsalt
  • 10 gr. sumak

Fremgang

Start med at skylle den friske krydderurt grundigt, da der kan være meget jord i den. Det gøres ved at lægge krydderurten i en skål og fylde den med rigeligt vand. Derved flyder krydderurten til tops, mens jorden falder til bunds. Lad det stå i fem min. tid, og gentag processen hvis der er meget jord bunden af skålen.

Nu skal krydderurten tørre i et par dage. Det gøres lettest og hurtigst ved at plukke bladene fra stilkene, lægge dem på noget bagepapir og stille det et tørt sted. De skal ikke tørrefuldstændig ud, men, være sådan, at de kan smuldres mellem fingrene.

 

Nu skal det det hele blandes sammen. Start med at blende salt og sumak helt fint sammen. Hold for din egen skyld 1/3 af saltet tilbage, og tilsæt det gradvist til sidst, mens du smager på blandingen. Det skal være salt, men ikke for salt. Dernæst blendes den tørrede krydderurt i. Krydderurten skal være fint blendet, men ikke til pulver. Til sidst blandes de ristede sesamfrø i og resten af saltet til det smager.



Der er ingen kommentarer - endnu.

Send